Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Városmissziós hetet rendeznek ősszel Zalaegerszegen

városmisszióVárosmissziót indítanak a plébániák, illetve a katolikus intézmények és közösségek Zalaegerszegen. Az első megbeszélésre a Mária Magdolna Plébánia épületében gyűltek össze. Az imát a megyéspüspökkel együtt mondták el, majd egyházi éneket szólaltattak meg. (www.egerszeghirek.hu)

városmisszióAz összefogás célja, hogy a katolikus értékrendet a templomok falain kívül is megismertessék az emberekkel. Az első városmissziót 2003 májusában Bécsben rendezték. A következő esztendőkben Párizs, Lisszabon és Brüsszel, 2007-ben pedig Budapest volt a helyszín. A püspökök és bíborosok szervezésében többek között hangversenyeket, színpadi előadásokat, valamint ünnepi találkozókat rendeztek.

városmisszióIlyesmit szeretnénk itt Zalaegerszegen is megtenni: láthatóvá tenni, hallhatóvá tenni a hitünket. Sok olyan ember van, aki talán nem szívesen lép be a templomba, vagy eltávolodott a hitünktől. Nekik is szeretnénk lehetőséget adni, hogy elindulhassanak az úton. Nagy öröm, hogy Zalaegerszegen ezt világiak kezdeményezték. Aki dolgozik, családja van, ismeri a mai világot, jobban megtalálja azokat az utakat, amelyekkel a mai embert meg tudjuk szólítani

- fogalmazott dr. Székely János megyéspüspök.

városmisszióAz elmúlt évben több napos rendezvénysorozattal emlékeztek a Zalai Mária Kongresszus 75. évfordulójára. A közös ima, a fáklyás felvonulás megérintette a keresztény közösségeket. Ekkor döntöttek úgy, hogy az eseménysort folytatni kell.

 

Nagyon sok emberben éreztük azt, hogy van igényük arra, hogy hívő közösségekkel összekapcsolódva kicsit a világ felé is lépjenek. Ezért gondoltuk, hogy elindítjuk a városmissziót. Igazából már a kereszténységünkkel megkaptuk ezt a hivatást, hiszen az a dolgunk, hogy kilépjünk a világba, és hirdessük a krisztusi örömhírt. Úgyhogy most ezt indítjuk el a mai nappal

- erről már Kéri Henriett, a Családkapocs Keresztény Kulturális Egyesület elnöke beszélt hírportálunknak.

városmisszióA programkínálatot a plébániák, illetve a keresztény szervezetek javaslatai alapján állítják össze. A tervek szerint a városmissziós hetet ősszel rendezik meg.

A témáról bővebben márciusi Martinus újságunkban olvashatják majd Ercslényi Lajos írását.

Dr. Székely János megyéspüspök köszöntőjét meghallgathatják itt.   

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Pesti Laura