Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Ne csak szóval szeressünk, hanem…” – a Muzslai házaspár előadásával folytatódott a Házasság hete idei programsorozata Szombathelyen.

01Muzslai Gábor és Etelka, a 2=1 Házasmisszió magyarországi vezetőinek tanúságtételét hallhatták az érdeklődő házaspárok február 12-én este a Martineum Felnőttképző Akadémián. A házaspár nyíltan és őszintén vallott életük és házasságuk mélypontjairól és az azokból való megtisztulásukról.

Gábor és Etelka negyven éve van együtt, jövőre ünneplik a negyvenedik házassági évfordulójukat. A negyven év során tizenegy gyermekük született és már tizennégy unokájuk van. Egészen elképesztőek ezek a számok, valljuk be, nem gyakran hallani ilyet manapság.
Azonban, mint mondták, nem mindig volt könnyű ez a negyven év, viharos, kalandos életük
volt. 
Már a neveltetésük is más volt, Gábor apa nélkül nőtt fel, míg Etelkát keresztény légkör02 vette körül (édesapja a kárpátaljai lepramisszió elindítója), azonban megismerkedésükkor mindketten nagyon mélyen voltak. Egy társaságban találkoztak 1984-ben, majd nagyon hamar össze is költöztek. Gábor jelmondata, ars poeticája ekkoriban az volt, hogy „Isten meghalt, az ördög győzött”, és ez a mondta ki is volt ragasztva a szobája falára. Egyszer azonban azt látta, hogy Etelka ez alatt a felirat alatt a Bibliát olvassa, ugyanis megelégelte azt az életet, amit éltek, emlékezett egy jobbra. Gábor is elkezdte olvasni a Szentírást, amely aztán annyira magával ragadta, szinte letenni sem tudta már, hogy nem sokkal később meggyőződéses hívő lett. Ezek után aztán összeházasodtak, majd elvégezték a teológiát is. Munkatársai voltak az akkoriban induló kallódó ifjúság mozgalom missziónak és Budapest utcáit járva szólították meg a fiatalokat, (ekkoriban jöttek be a kemény drogok Magyarországra), akik közül sokan megtértek aztán.
A folytatásban a konfliktuskezeléssel kapcsolatban adtak hasznos tanácsokat, tudnivalókat a résztvevő házaspároknak számos, a házasságukból vett példákkal illusztrálva.
03Mint mondták, az ördög legnagyobb hazugsága az, amikor a házastársunkra ellenségként tekintünk. Amikor egy házaspár konfliktusban van, akkor egymás ellen harcolnak, azonban nekik a közös ellenség, a sátán ellen kell harcolniuk, aki rühelli a házasságot, mert az Isten képe, és ezért azt tönkre akarja tenni. Fontos, hogy a házaspárok megtanuljanak Isten szemével tekinteni a házastársukra, úgy látni a másikat, ahogyan Isten is látja őket. Ha Istennel mély kapcsolatban tudunk lenni, akkor meglátjuk, hogy a házastársunk micsoda érték Isten szemében, és vegyük megtiszteltetésnek, hogy vele élhetjük le az életünket.
Az előadás végén külön-külön imádkoztak a férjekért és a feleségekért, majd a hallgatók kérdésire is válaszoltak.
A február 11-18. között zajló Házasság hete rendezvénysorozat idei mottója az „Állandó megújulásban”. Ezzel kapcsolatban kértük meg Gábort és Etelkát, hogy adjanak néhány ötletet, hogyan lehet sok év után is megújítani, felfrissíteni egy házasságot.

A Muzslai házaspár tanácsait itt meghallgathatják.