Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Új esély - Megáldották a Magvető Tanodát Szombathelyen

0226-tanoda-megnyito-szombathely-22Dr. Székely János megyéspüspök megáldotta Szombathelyen az egyházmegyei karitász égisze alatt működő Magvető Tanodát. Az egyházmegye új intézménye hátrányos helyzetű gyermekeket segít. Az egykori Annunciáta Rendház alagsorában működik március 1-jétől a tanoda. 

0226-tanoda-megnyito-szombathelyEhhez hasonló intézmény 95 működik az országban, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Székely János megyéspüspök, aki hozzátette: a tervek szerint az egyházmegye a zalai területeken, Letenye térségében nyit még tanodát. A hátrányos helyzetből való kiemelkedés legfőbb útja a tanulás, a munka, az emberi szív, mondta a megyéspüspök. Másként alakul az ember élete ha tanul, igaz ez a munkalehetőségekre, de a családi életre is. Sok gyermeknek a tanulás nagy kihívás: a családjuk ebben nem támogatja őket, nehézségeiket nem tudják egyedül áthidalni, így az iskolát sem nagyon szeretik, mert rengeteg kudarc éri őket. A tanodák azonban másként működnek: itt családias légkör uralkodik, bátorítják őket, segítik a tanulási nehézségek megoldásában, kapnak uzsonnát, szünidős programokra hívják őket, mondta Székely János.

0226-tanoda-megnyito-szombathely-13A tanoda szerződéseit aláírták a minisztériumban, ezt a jóhírt jelentette be a fenntartó képviseletében Tuczainé Régvári Marietta,  az egyházmegyei karitász igazgatója.  Emlékeztetett arra, hogy egyházmegyénkben Zalaegerszegen, még a rendszerváltás környékén a helyi karitász csoport hasonló módon foglalkozott a gyerekekkel, mint most a tanoda teszi.

 

0226-tanoda-megnyito-szombathely-14Virágh Enikő szakmai vezetésével kezdi meg munkáját a tanoda, alakítják ki a beosztásokat, hogy melyik gyermek mikor jön majd délutáni foglalkozásokra. Hetente minimum 4 órát kell a gyerekeknek a tanodában tölteniük, mondta a martinus.hu-nak adott interjúban Virágh Enikő, aki korábban Zalabaksán és Lentiben vezetett ilyen intézményeket. 20 gyermekkel kezdik meg a munkát, ez később 30-ra bővülhet. Önkéntesek segítik a gyerekeket a tanulásban, személyiségük fejlesztésében, mondta Virágh Enikő, hozzátéve: szerződést kötünk a gyerekekkel és szüleikkel, és közösen kialakítunk egy rendszert, hogy mikor tudnak jönni a tanodába. Kiscsoportos vagy egyéni foglalkozásokon segítjük őket az aznapi feladataik elkészítésében, megkeressük az elmaradásokat, amik nehezítik az iskolai munkájukat. Segítünk egy pozitívabb jövőképet kialakítani, mondta, majd bemutatta ki is foglalkoznak majd a gyerekekkel.