Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Gróf zabolai Mikes János Henrik szombathelyi püspök életéről szóló könyv bemutatója

mikes-konyv-bemutatoA zalaegerszegi Mindszentyneumban március 20-án dr. Gibba Edit PhD történész Gróf zabolai Mikes János Henrik életéről szóló könyvének bemutatója volt. 

Gróf zabolai Mikes János Henrik 1911-től 1935-ig, vagyis 24 évig volt a Szombathelyi Egyházmegye püspöke. Keveset tudunk róla annak ellenére, hogy az egyházmegye egyik legalkotóbb, távlatokban gondolkodó főpásztora volt. 

Püspökként Szombathelyre kerülve Mikes János megemelte a papnövendékek számát, egyházmegyei takarékpénztárat alapított, kibővíttette a papi otthont. Szombathelyre hívta a szaléziakat, a verbitákat Kőszegre, Zalaegerszegre a Notre Dame nővéreit,  együttműködve Pehm József apáttal, a későbbi Mindszenty bíborossal.

A kötetet dr. Márfy Gyula emeritus veszprémi érsek az író személyét méltatva ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Majd a szerző, dr. Gibba Edit a könyvben helyet foglaló fotókat és dokumentumokat ismertette. A könyv Mikes naplójából is sokat idéz, és gyermekkoráról, szüleiről és tanulmányairól is sokat megtudhatunk belőle. A szerző napi 10-12 órát foglalkozott a Mikes hagyatékkal, amelyből 1300 levelet fordított le. A sok gyűjtőmunka eredménye egy háromkötetes könyv. A trilógia első része Mikes pappá válásának nehéz, önostorozástól sem mentes útját tárja az olvasó elé. A további két kötet megjelenés előtt áll.

A Gibba Edittel készült interjú meghallgatható itt. 

Szöveg: Furján Zoltánné

Fotó: Mindszentyneum