Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

IV. Mentorkonferencia Szegeden

0038A Szombathelyi Egyházmegye mentorai közül kilencen vettek részt a 2024. június 7-én megrendezett IV. Mentorkonferencián Szegeden.

A konferencia a Gál Ferenc Egyetemen került megrendezésre a szegedi dóm szomszédságában. A megnyitó után Dr. Udvardy György veszprémi érsek, az új kateketikai direktórium alapján beszélt a katekéta szolgálat támogatásáról. Ezt követte Dr. Csépányi Gábor esztergomi spirituális előadása a kísérés lelkiségéről. Majd Kató Csaba „A katekéta növekedésének útjai a mentorálási tapasztalatok tükrében” címmel tartott előadást. Az ebédszünet előtt még Dr. Fehérváry Jákó OSB a sivatagi atyák tanításának időszerűségéről osztotta meg velünk gondolatait. A délutáni műhelymunkában egyházmegyénk két hitoktató-mentora is vezetett csoportot: Gombos Ágnes és H. Pezenhófer Brigitta, ők0030 a szombathelyi egyházmegye mentorálási gyakorlatát osztották meg a résztvevőkkel: Brigi az egyetemi hallgatók mentorálási módszerét mutatta be saját tapasztalatai alapján, majd Ági a gyakorló hittanárok segítésének és kísérésének főbb irányairól és módjairól számolt be a hallgatóságnak. Ezt egy szakmai eset feldolgozása követte, amelynek keretében mindenki megoszthatta saját tapasztalatait és további megoldási módokkal gazdagodhatott.
A műhelymunkák során középpontba kerültek a szakmai kompetenciák, a vezetés emberi és krisztusi jellemzői Szászi Balázs vezetésével. „Nem minden kísérés terápia, de minden terápia kísérés” címmel Tajti Péter vezetett műhelymunkát. Pontyos Tamás „műhelyében” interaktív módon dolgozták fel a mentori munka lehetőségeit a katekéták támogatásában.
A szakmai nap jó hangulatban telt, Pontyos Ildikó, Lénárd Ágota, Gombos Ágnes, H. Pezenhófer Brigitta, Horvátné SZakos Bernadett, Óra Krisztián atya, Novák Elemér, Szabó József és Soproni Mónika képviselte a Szombathelyi Egyházmegyét. Jó volt újra megélni az összetartozást.