Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ma, amikor mindenki rohan… – Apa-fia hétvége Szombathelyen

Apa fia hétvégeMájus 10-én Apa-fia hétvégét rendeztek a Martineum Felnőttképző Akadémián. Személyes hangvételű beszámolót közlünk az élményekről.

dscn0502Ma, amikor mindenki rohan, dolgozik, tanul és szervez, a legértékesebb dologgá az idő vált. Hétköznapjainkban ritkán, elvétve akad időnk párunkra, gyermekeinkre. A sok-sok gond és probléma között ritkán tudunk egymás számára valóban elérhetőek lenni. A család többi tagja is igényel belőlünk, így igazán tartalmas, mély beszélgetésekre sem alkalom, sem lehetőség nem mutatkozik kettesben, vagy legalábbis a szükségesnél ritkábban.


Apa fia hétvégeEzt a helyzetet remekül felismerve, és sok-sok munkát fektetve bele, csodálatos dolog, amit a szombathelyi Martineum és a szervezők megalkottak a számunkra: „Apa-fia hétvége”. A már évek óta megvalósuló programon az egymásrafigyelésé a főszerep. 2024. május 10-12. között a kamasz fiúk és édesapjuk közös szórakozással, beszélgetésekkel egybekötött, vidám hangulatú programja újra olyan környezetet teremtett, hogy még azok is megnyíltak egymás számára, ahol eddig a nehézségeik miatt ez nem tudott megvalósulni.

Apa fia hétvégeA játékos feladatokon keresztül, a beszélgetések és tennivalók mellett szinte megállt az idő. Személyes kedvencem a Szombathely belvárosát is érintő érdekes keresőjáték, aminek a kapott feladatok, a városhoz fűződő legendák és történések képezték az alapját. A virtuális szabadulószoba pedig az egész társaságot összekovácsolta. Az egyik, amit itt kaptunk, az a legbecsesebb kincs, az egymásra fordítható idő, melyet nekünk magunknak kellett kialkudni más elfoglaltságainktól és a család többi tagjától; a másik pedig egymás olyan jellegű megismerése, amit ilyen mélységben, célzottan a hétköznapokban csak nagyon kevés apa-fia páros tud megvalósítani.


Mindent összevetve úgy érzem, hogy jó hangulatban, feltöltődve és a kapott segítséggel komolyabban, egymásra jobban odafigyelve tudjuk megélni az apa-fia kapcsolatunkat – hála ezért a szervezőknek. Az én fiam alig várja az anya-fia hétvégét is, hiszen – mint fogalmazott – „akkor csak én kapok anyából”. Ebből is látszik, milyen nagy szükség van kapcsolatunk megerősítésére, hogy mire eljön az érzelmi leválás ideje, stabil, jó kapcsolatban tudjunk maradni gyermekeinkkel.

A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

 

Szabó Jenő