Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Igent mondani egymásra egy életen át - Jubiláns házaspárokat ünnepeltek Szombathelyen

Jubiláns házaspárok találkozója SzombathelyenJúnius 15-én tartották Szombathelyen a jubiláns házaspárok találkozóját. A minden évben nagyon várt eseményen idén 400 házaspár vett részt. Ők azok akik idén ünneplik Azok jelentkezését várják, akik idén ünneplik az ötödik évfordulótól kezdve ötévenként számolva a kerek házassági évfordulójukat.

Jubiláns házaspárok találkozója SzombathelyenSzentbeszédében Székely János megyéspüspök az olvasmányhoz, a szentleckéhez és az evangéliumhoz is fűzött magyarázatokat. Az olvasmány az Énekek énekéből hangzott el, amelyekkel egykor a vőlegényt és a menyasszonyt köszöntötték. Székely János kiemelte: a szerelem Isteni, az Úrnak lángja. Amikor két ember egymásra, véglegesen, feltétlenül igent mond az kb. olyan mintha egy hófehér papírt aláírnának, miközben nem tudják mi mindenre mondanak igent. A végleges igen nem csak az embernek, hanem az Istennek is szól. Az Isten teremtő igen, legyen szava is benne van a házastársi igenben. Egy szép házasságban a férj és feleség egy életen át ezt sugározzák egymásnak: örülök, hogy vagy, akarom, hogy legyél, szeretném az életedet kibontakoztatni.

Jubiláns házaspárok találkozója SzombathelyenA szentleckében Pál apostol arra intette a férfiakat, hogy szeressék feleségeiket, ahogy Krisztus szerette egyházát: feláldozta életét érte. A házastársi szeretet mértéke és forrása Krisztus szeretete, aki mindent odaadott, mondta a megyéspüspök, hozzátéve: a házasság önátadás. Különlegesen igaz ez a férje, aki a házasság különleges körforgásának motorja kell, hogy legyen. Tudjon egy életen át udvarolni, fényt vinni a házasságba. A ki nem fejezett szeretet nem létező szeretet a másik ember számára. Egy vizsgálat eredményét is idézte a megyéspüspök: eszerint az a házasság boldog, ahol a két fél sok időt és szívesen szentel egymásra. Megfogják egymás kezét, megcsókolják egymást, kifejezik az érzéseiket, köszönetet mondanak egymásnak, ajándékokkal kedveskednek: a folyamatosan megélt, kimutatott szeretetre van szükség a házasságban.

Jubiláns házaspárok találkozója SzombathelyenAz evangéliumban a válásról is beszélt Jézus, ami akkor természetes volt. De Jézus felemeli a házasságot, megreformálja, megadja az igazi méltóságát, szentségét. Amit Isten egybekötött ember szét ne válassza, mondta Jézus, de ezzel nem kényszert húzott rá a szerelemre, nem egy intézmény kényszerzubbonyába zárta. Ellenkezőleg: a szerelem ha igazi, akkor hamar megszületik két emberben a vágy, hogy odaígérje önmagát a másiknak, egészen, feltételek nélkül, egy életen át. A hűség nem negatív fogalom: nem csak azt jelenti, hogy nem csalom meg, nem hagyom el a másik embert. A hűség a szerelem emlékezete és mélysége.

Jubiláns házaspárok találkozója SzombathelyenA szentbeszédet követően került a házaspárok megújították házastársi ígéretüket, a szentmise végén pedig emléklapot vehettek át. Hagyományosan több program is várta a jubilánsokat ezen a napon még. A Székesegyház tornyait, a látogatóközpontot és az Egyházmegyei Könyvtárat látogathatták meg.

A jubiláns házaspárok szentmiséjét megtekintheti egyházmegyénk Youtube csatornáján, ide kattintva.