Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Találkozások Szent Mártonnal - A savariai szent püspökké választására emlékeztek Zalalövőn

Szent Márton útjánA régészeti kutatások alapján a történészek joggal következtethetnek arra, hogy Szent Márton áthaladt az ókori Salla, a mai Zalalövő településen amikor családjával Savariából Ticinumba költözött, hangzott el július 4-én Zalalövőn. Érdeklődők megismerhették a zalai település múltját, többek között a 4. századi állapotokat is. 

Szent Márton útjánJúlius 4-én emlékezik meg egyházunk az ókori Savariában, a mai Szombathelyen született Szent Márton Tours-i püspökké választásáról. Ebből az aprópóból újra találkozásra hívta az érdeklődőket a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa, ezúttal Zalalövőre. 

A program szentmisével vette kezdetét a zalalövői Szent László király-templomban, ahol az újmisés Járfás Ádám atya volt a főcelebráns.

Szent Márton útjánSzentbeszédében kiemelte: talán senki nem gondolta, hogy Szent Márton, egy 4. században élt ember ekkora hatással lesz a 21. század emberére. Mit tanulhatunk tőle? – tette fel a kérdést. Szent Mártonnak három nagy ajándéka van amit a ma is használhatnánk: a béke – a világban és önmagunkban; az együttérzés – amelyet fontos lenne átadni a következő nemzedéknek; és a bátorsága, amellyel odahajolt és segített a kolduson és megvallotta hitét. 

Járfás Ádám szentbeszédét meghallgathatják ide kattintva.  

Szent Márton útjánJárt-e Szent Márton Salla városában és mit láthatott? – erre a kérdésre kereste a választ előadásában dr. Redő Ferenc régész, aki több évtizedet töltött a településen kutató munkákkal, részese volt a város római múltját feltáró ásatásoknak. Zalalövő, az ókori Salla városának múltját ismerhette meg előadásából a közönség, a római kor előtti és a Római Birodalom bukása közötti időszakra vonatkoztatva. Redő Ferenc elmondta: az I. században jelentek meg itt a rómaiak. A hódítások természetének megfelelően előbb katonai tábort létesítettek itt, amely mellett falusias jellegű település alakult ki. 124-ben kapott városi rangot, amelyben szerepet játszott az is, hogy itt haladt el a Borostyánkő út. A II. században a barbár betörések miatt a település elnéptelenedett és majd csak a 4. században, a birodalom közigazgatási reformaji következtében alapítják újra. Ekkor élt Szent Márton is, aki – Sulpicius Severus beszámolója szerint – Savariában született, és még gyermek volt, amikor családjával a mai Páviába, ókori nevén Ticinumba költözött. Redő Ferenc előadásában kiemelte: valószínű, hogy Szent Márton és családja a Borostyánkő útnak a déli szakaszát is használta ahhoz, hogy eljusson Itáliába. Ez pedig azt is jelenti, hogy keresztül kellett menniük Salla településen, azaz Zalalövőn. 

Dr. Redő Ferenc előadását meghallgathatják itt.