Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten

2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár 2012-ben első alkalommal vett részt az Ünnepi Könyvhét szombathelyi programján. A Könyvfesztivál megrendezésére 1927-ben tett javaslatot a Literatura irodalmi folyóirat főszerkesztője, Supka Géza a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Miskolcon lezajlott évi közgyűlésén. Az ő kezdeményezésére tartották meg az első ünnepi könyvhetet 1929. május 12. és május 20. között. Az Ünnepi Könyvhét székhelye Budapest, de egyre több vidéki nagyváros is csatlakozik a programsorozathoz. A fesztivál alapvető célja a könyvek, az olvasás népszerűsítése és új olvasók szerzése.

Idén a szombathelyi program a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára és az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ közös szervezésében került megrendezésre június 7. és június 11. között. A szervezők reggeltől estig tartó hangos felolvasással (kampánnyal) kívánták bevonni az olvasásba a különböző célcsoportokat az óvodásoktól a felnőttekig. Ünnepi felolvasópont volt a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár is 2012. június 7-én.

Ez volt az első olyan rendezvény az Egyházmegyei Könyvtárban, ahol a könyvtárteremben nem kiállítást tekintettek meg a diákok, hanem az ő aktív részvételükkel zajlott a program.

Tíz órától a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium 11/A osztályát fogadtuk. Bevezetésként Simon Katalin gyűjteményvezető ismertette az Ünnepi Könyvhét programját és a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár történetét. 2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)Az osztályból hárman hozták magukkal a kedvenc könyvüket, melyekből felolvasást tartottak. Az első vállalkozó Vörös Ferenc volt, aki George R. R. Martin „Kardok vihara” című művéből választott egy részletet. A felolvasás után kötetlen beszélgetés keretében bemutatta az írót, elmondta, miért épp ezt a könyvet hozta, s kiderült, hogy ő maga is szívesen ír regényeket és novellákat. Ezt követően szóba kerültek olvasási szokásai, mikor jut ideje rá, illetve ajánlotta-e már korábban ezt a könyvet ismerőseinek, s most hogyan ajánlaná a többiek figyelmébe.

A második jelentkező Jancsó Szilárd volt, aki Geoffrey Cross „Az élet iskolája” című művét mutatta be és ajánlotta a jelenlévőknek. Elmesélte, hogy könyvesbolti nézelődés során talált rá erre a könyvre, megtetszett neki a leírás alapján, és az elolvasása után sem csalódott benne, azt kapta tőle, amit várt.

A harmadik felolvasó, Németh Barbara pedig Szabó Magda „Freskó” című regényével érkezett. Röviden elmesélte a történetet, majd felolvasta a kiválasztott részletet. Ezt a művet iskolai könyvtárosuk ajánlotta neki.

A következő felolvasó a helyszínen lévő könyvek közül választott. A beszélgetésből kiderült, hogy a szabadidejében nem szívesen olvas, ezért a könyvtárosok reményüket fejezték ki, hogy talán ez a rendezvény hozzá is közelebb hozza majd egy kicsit a könyveket. Ezt követően József Attila „Áldalak búval, vigalommal” című verse hangzott el Simon Katalin vezetésével. Ebbe kapcsolódott be Balogh Péter, Csejtei Eszter és Varga Barnabás.

A csoporttal való beszélgetés során szóba kerültek a diákok filmnézési szokásai, felvetődött, hogy járnak-e könyvtárba, gyerekkorukban meséltek-e nekik szüleik, mert a mesehallgatás meghatározza a későbbi könyvvel való kapcsolatukat.

Búcsúzóul meghallgatták a korábban felolvasott József Attila vers Madách Színház által megzenésített változatát, emlékül pedig könyvjelzőt kaptak ajándékba a részvételükért.

Tizenhárom órától a Brenner János Általános Iskola 3. osztályos napközis diákjait fogadta a könyvtár. A rendezvény és az intézmény bemutatása után Horváthné Vizvári Csilla könyvtáros találós kérdésekkel vezette be a foglalkozást. Az osztályból mindenki magával hozta a kedvenc könyvét és nagy örömmel osztották meg egymással és a könyvtárosokkal olvasmányélményeiket. 2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)Az első felolvasó Gyenes Anna volt, aki Berg Judit és Kálmán Anna „Galléros Fecó naplóját” hozta. A felolvasás után elmondta, hogy testvérétől kapta a könyvet, és régebben ő maga is írt naplót, ezért is kedveli különösen ezt az írást. Az osztályból más is választotta kedvenc könyvének Galléros Fecó naplóját, így a második felolvasás is róla szólt, Buderka Klárát hallgathattuk meg.

A harmadik bemutatót Farkas Dániel tartotta, aki a madarakról szóló ismeretterjesztő könyvből olvasott fel részletet a feketerigókról. Többen is választottak természettudományos műveket, például a Föld kialakulásáról és vulkánokról szólókat. Három leány is hozta Tea Stilton sorozatának különböző részeit, melyek közül a „Szabad egy táncra?” című történetet hallottuk Vizi Veronika előadásában.

Rövidnek bizonyult a közösen eltöltött egy óra, ennek ellenére mindenki szóhoz jutott, és legalább néhány mondatban elmesélhette, mit jelent számára a kedvenc könyve.

2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)Fél háromtól a Brenner János óvoda két csoportját láttuk vendégül, a Napocska és a Csillag csoportokat. Minden résztvevő könyvvel érkezett, és nagy lelkesedéssel számoltak be róla, s mondtak fejből meséket és verseket. Volt, aki egyedül szavalta kedvencét, de volt olyan vers is, amit közösen mondott el a csoport. A beszélgetés során pedig kiderült, hogy van a gyerekek között olyan is, aki már most tud olvasni.

Egy-egy könyvtári képeslappal búcsúztunk tőlük abban a reményben, hogy majd szüleikkel visszatérnek hozzánk egy látogatásra.

Reméljük, hogy ezzel és ehhez hasonló rendezvényekkel meg tudtuk szólítani a fiatalokat, és még szorosabbra fűztük a könyvekkel való barátságukat.

Káhl Eszter

 

2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)

2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)2012.06.07. - Az egyházmegyei könyvtár is felolvasópont volt az Ünnepi Könyvhéten (Szombathely)

Fotó: Simon Katalin, Káhl Eszter