Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Előadás Brenner Jánosról Chemnitzben

2006. október 27.

A Konrad Adenauer Alapítvány meghívására a németországi Chemnitzben tart előadást egyetemista és főiskolás fiatalok számára Brenner József szombathelyi püspöki helynök 2006. október 27-én. Az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából szervezett összejövetelen Brenner József 1956 előzményeiről és a forradalom kitöréséről beszél a német fiataloknak. Ezt követően a forradalom utáni idők megtorlásairól és bosszúhadjáratról lesz szó, amely elsősorban az Egyház és a papok ellen irányult. Ebben a részben konkrét példaként testvérének, Brenner Jánosnak az esetét ismerteti, aki mindössze két éve volt pap, amikor az osztrák határ melletti Rábakethelyen 1957. decemberében egy éjszaka máig ismeretlen személyek 32 késszúrással meggyilkolták.
Az előadás során Brenner József bemutatja továbbá Császár István és Soós Viktor: Magyar Tarzíciusz című könyvét, amely vértanúhalált szenvedett testvérének életét ismerteti. A könyv német nyelven idén jelent meg Der ungarische Tarsitius – Das Leben und Martyrium von János Brenner címmel. A német fordítást a szombathelyi származású Zátonyi Maura OSB nővér készítette, aki a Rajna-menti Rüdesheim bencés kolostorában él.
Brenner János személye nem ismeretlen német földön, hiszen képei a boldoggá avatási imával és életrajzával több ezres példányban fogytak el. Többek között a rüdesheimi bencés nővérek és az ausztriai Wilhering ciszter szerzetesei is rendszeresen imádkoznak Brenner János boldoggá avatásáért.
Mint ismeretes, Veres András szombathelyi megyéspüspök a vértanú pap halálának 50- évfordulójára emlékezvén meghirdette a Brenner János-emlékévet, amelynek megnyitása 2006. december 16-án, szombaton lesz a Szombathelyi Székesegyházban.
Horváth István Sándor