Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban

2012.10.11. - Rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szombathely)A Magyar Katolikus Kultúra Napjai szombathelyi programsorozatának harmadik napján, 2012. október 11-én, délelőtt került sor a táplánszentkereszti Apáczai Csere János Általános Iskola részvételével a Szent Lászlót bemutató rendhagyó történelemórára. Az osztály meghívása már két hónappal ezelőtt megtörtént, mert vidéki iskoláról lévén szó, az utazást meg kellett szervezniük. Célja volt ezen felkérésnek a hagyományteremtés, amely a szombathelyi iskolák mellett esélyt adna a környékbeli vidéki oktatási intézményeknek is az egyházmegye rendezvényein való részvételre.

Kilenc órakor érkeztek meg a hatodik osztály diákjai, akiket Kissné Nagy Ilona igazgatónő is elkísért. Az első néhány percben H. Simon Katalin gyűjteményvezető adott tájékoztatást a könyvtárról, bemutatva alapításának történetét és az itt őrzött legrégebbi dokumentumokat. Ez a bevezető hasznos segítséget nyújtott ahhoz is, hogy a foglalkozás elején kiadott csoportmunkát pontosan meg tudják oldani a tanulók. A feladat egy keresztrejtvény kitöltése volt, melynek megfejtése Szent László nevét adta.

A játékos ráhangolódást a királyi családfa bemutatása követte, majd a foglalkozás vezetője, Horváthné Vizvári Csilla könyvtáros részletesen ismertette a király trónra kerülését, megvívott csatáit. Kiemelte egyházszervező tevékenységét és azon intézkedéseit, melyek a Katolikus Egyház megerősödéséhez vezettek Magyarországon.

Az uralkodó kivívta a környező országok tiszteletét is, és halálával sem szűnt meg elismertsége. Szentté avatására 1192-ben került sor, melynek 820. évfordulójáról emlékeztek meg a résztvevők ezen az ünnepi előadáson, ahol kiemelt helyet kaptak a hozzá fűződő legendák és hagyományok.

2012.10.11. - Rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szombathely)De nemcsak szóban hangzott el a szent király méltatása, hanem vetítés keretében a legismertebb ábrázolásokat is megtekinthették a tanulók. Az elhangzottak rögzüléséhez pedig ismét egy csoportmunka segítette hozzá a résztvevőket. Itt minden csoport más-más feladatot kapott, hogy az a megoldásokat közösen kielemezve az egész osztály épülésére szolgáljon.

Ezt követően az Egyházmegyei Könyvtár állományában fellelhető különböző korú, Szent Lászlóval foglalkozó könyvekbe is betekintést kaptak a diákok. Az újabb kiadásúakat kézbe is vehették, átlapozhatták, az 1850 előttieket pedig a foglalkozás vezetője mutatta meg. Néhány szóban ismertette ezeket a kiadványokat, így hallhattak a tanulók Bonfiniről, Bél Mátyásról, Pray Györgyről, akik műveikben szintén foglalkoztak a királlyal. Az előadáshoz a prezentációt Magyar Ákos állította össze.

A könyvtár munkatársai egy-egy Szent Lászlót ábrázoló könyvjelzővel búcsúztak a diákoktól, mely ezentúl a történelemkönyvek jelzésére fog szolgálni, ezzel is megőrizve ennek a rendhagyó bemutató órának az emlékét.

Káhl Eszter

 

2012.10.11. - Rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szombathely)2012.10.11. - Rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szombathely)2012.10.11. - Rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szombathely)2012.10.11. - Rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szombathely)2012.10.11. - Rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szombathely)2012.10.11. - Rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szombathely)2012.10.11. - Rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szombathely)2012.10.11. - Rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szombathely)2012.10.11. - Rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szombathely)2012.10.11. - Rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szombathely)2012.10.11. - Rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szombathely)

2012.10.11. - Rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szombathely)2012.10.11. - Rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szombathely)

2012.10.11. - Rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szombathely)2012.10.11. - Rendhagyó történelemóra a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szombathely) 

Fotó: H. Simon Katalin, Magyar Ákos