Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Morzsák Weöres Sándor műveiből

Morzsák Weöres Sándor műveibőlWeöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából időszaki kiállítás várja az érdeklődőket a Szent Márton Kölcsönkönyvtárban. Életét, irodalmi munkásságát mutatjuk be képekben, korabeli és mai kiadványokban. Láthatók nálunk levő könyvei, közülük ma már több ritkaságnak számít. Megtekinthetők különböző folyóiratokban megjelent versei is. Az időszaki kiállítás dokumentumainak kiválasztása és elrendezése négy fő szempont szerint történt.

Az első részben a családjával, barátaival kapcsolatos képeket, verseket állítottuk ki. A második egységben mutatjuk be műveit, míg a harmadik és negyedik csoportot a róla szóló visszaemlékezések és a műveiről megjelent ismertetések alkotják.

„Kortársak! Legyünk tisztában vele, hogy nagy, messze cihelődő mozdulatnak vagyunk szemtanúi, mert a magyar irodalom történetében még nem volt rá példa, hogy valaki ilyen tömött tarisznyával és ilyen biztos léptekkel indult volna el a halhatatlanság felé” – olvashatjuk az 1935-ös Vasi Szemlében Pável Ágoston méltató szavait Weöres Sándorról.

A tárlat a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár és a Szent Márton Kölcsönkönyvtár gyűjteményében fellehető műveiből és a róla szóló irodalomból ad ízelítőt.

Szeretettel várjuk az érdeklődő látogatókat. A kiállítás a Brenner János Kollégium alagsorában tekinthető meg, Szily János u. 1., kedd és szerdai napokon 10 és 18 óra között.

Szöveg és fotó: Horváthné Vizvári Csilla