Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A Szombathelyi Egyházmegye fiataljai a HungaRión jártak

2013.07.24-28. - A Szombathelyi Egyházmegye fiataljai a HungaRión jártak (Pécs)Benépesült Pécs belvárosa 2013. július 24-28. között, ugyanis 1800 katolikus fiatal érkezett az ország egyházmegyéiből és határainkon túlról, hogy részt vegyen a Rio de Janeiro-ban zajló Ifjúsági Világtalálkozóval egy időben megrendezett HungaRión. A találkozón mintegy 30 fiatal képviselte a Szombathelyi Egyházmegyét. Az öt nap során változatos és gazdag programkínálatból válogathattak a résztvevők.

Délelőttönként püspökeink tartottak értékes, lélekemelő katekéziseket a városi sportcsarnokban, délutánonként pedig számos fakultációs lehetőség közül választhattak a fiatalok kedvükre valót, mint például A bicikliző pápa – hívőként környezettudatosan; A szerelem hormonális háttere; Mit üzen ma Mária a nőknek? Közélet és kereszténység; Liturgikus táncok a Nyolc Boldogság Közösséggel.

Volt még bibliai ételkóstoló, az Emmánuel Közösség koktélbárjában bárki  megismerkedhetett Szent Péter kedvencével vagy Boldog II. János Pál pápa csemegéjével. Számos szerzetesközösséggel és lelkiségi mozgalommal találkozhattak a fiatalok. Sok résztvevőt vonzott a Nyitott templomok éjszakája, amikor a város templomai különféle programokkal és imaalkalmakkal várták a fiatalokat a taizéi imaórától kezdve a csendes szentségimádáson át a Jakab-hegyi pálos romokhoz tartó zseblámpás zarándoklatig. A találkozón szólt a résztvevőkhöz Böjte Csaba testvér, fellépett a Bolyki Brothers és az Eucharist együttes is.

Pénteken a város főterén ifjúsági passió keretében elevenedett meg Jézus szenvedéstörténete helyi fiatalok közreműködésével, másnap este pedig a résztvevők szamba elemekkel tarkított táncos koreográfiát adtak elő ugyanitt egy flashmob keretében. A találkozó záró napján igazi karneváli hangulatot varázsoltak a résztvevő fiatalok a város utcáira: zászlókat lengetve, a találkozó szentjeit és példaképeit kezükben és szem előtt tartva hirdették a világnak, hogy az Egyház fiatal és vidám. Így érkeztek meg az egész találkozó fő helyszínéül szolgáló Dóm térre, ahol dr. Erdő Péter bíboros mutatta be a záró szentmisét.

A találkozó során több alkalommal élő kapcsolást láthattak a fiatalok a Rióban zajló eseményekről. A katolikus rendezvény során megvalósult a szervezők nem titkolt szándéka: közösségben élhették meg a résztvevő fiatalok Isten szeretetét, s a találkozóról hazatérve remélhetőleg valóra tudják váltani a találkozó mottóját: „Menjetek és tegyetek tanítványommá minden népet!” (Mt 28,19)

Szöveg és fotó: Pados Katalin