Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Előadás Mindszenty bíborosról

CsehimindszentMit üzen Mindszenty bíboros élete a ma emberének? Hol voltak hazánkban 1945 után a munkatáborok és milyen körülmények uralkodtak ezekben? Hogyan próbált meg segíteni a bíboros az itt szenvedő embereknek? Többek között erről is szó esett 2014. szeptember 18-án Csehimindszenten, ahol levéltárosok tartottak előadást.

Talán még ma is kevesen tudják, hogy a Szombathelyi Egyházmegyéhez tartozó egyik faluban, Csehimindszenten látta meg a napvilágot a 20. századi magyar katolikus egyház egyik legnagyobb alakja Mindszenty József. Életéről a kutatásoknak és a faluban élők áldozatos munkájának köszönhetően egyre többet tudunk.

CsehimindszentÉletének fontosabb állomásait, epizódjait elevenítették fel Csehimindszenten. Soós Viktor Attila levéltáros volt az egyik meghívott előadó. Ismertette a hallgatósággal Mindszenty József élettörténetét, egyházi pályafutását, beszélt a II. világháború utáni egyházi viszonyokról és a kommunista hatalom üldözéséről. Kiemelte a bíboros rendíthetetlenségét, kitartását a nehéz időkben. Kitért az 1956 után különleges helyzetre is, amikor a Mindszenty József a budapesti amerikai követségen kapott menedéket és egészen 1971-ig itt is élt. A bíboros életének az volt az egyik nehéz pillanata amikor kénytelen volt elhagyni szeretett hazáját, mondta Soós Viktor Attila. De talán még ennél is nehezebb volt számára amikor 1974-ben a pápa megüresedettnek nyilvánította az esztergomi érseki széket. A bíboros élete végig rendületlenül folytatta pasztorációs útjait a világ magyarsága körében.

CsehimindszentBank Barbara előadásában kiemelte: Mindszenty Józsefet nem kímélte 1919-ben a kommunista, 1944-ben a nyilas hatalom sem. Letartóztatások, internálások, börtön várt rá. 1945 után ameddig tudta látogatta a a hazai munkatáborokat, folyamatosan levelezett a kormány tagjaival, hogy segítsen az embereken, jobbá tegyék az életkörülményeiket. Ezt levéltári források igazolják, mondta Bank Barbara.

Az előadáson bemutatták azt a animációt is amin a recski munkatábor látható. Így még életszerűbbé és megismerhetőbbá válik pl. a diákok számára a munkatábor helyszíne, a körülmények.

Az előadássorozat folytatódik. Honlapunkon az időpontokról és az eseményekről olvashatnak majd beszámolókat.