Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megkezdődött a Szent Márton Jubileumi Évet előkészítő év


Szent Márton-templom-2014.11.09.A szombathelyi Szent Márton-templomban 2014. november 9-én tartott szentmisén nyitotta meg a Szent Márton Jubileumi Évre felkészítő időszakot dr. Veres András megyéspüspök. A főpásztor beszéde jubileumi oldalunkon tekinthető meg.


Szent Márton-templom-2014.11.09.A Szent Márton-templom, amely területen a legenda szerint Márton meglátta a napvilágot, adott otthont a felkészítő év nyitó szentmiséjére. A szent ereklyéjét is kiállították, a külön az erre a célra készített díszes tartóban.

Szükség van napjainkban arra, hogy az emberek együtt érzők legyenek egymás iránt, mondta szentbeszédében Veres András megyéspüspök. Szent Márton ebben is példát mutat mindenki számára. Ez az együttérzés jelenti, hogy osztozunk embertársunk örömében és szenvedésében is. Az együttérzés hiánya, a közömbösség tönkreteheti egyéni és közösségi életünket egyaránt.
A compassio egyben a szeretetre is utal. Észrevenni a másikban Krisztust, ez csak szeretet által tehető meg. Mert ha felismertük Isten irántunk való szeretetét akkor képesek leszünk Jézus tanítását elfogadni, hogy Ő van minden embertársunkban és tanuljuk meg Őt szeretni akkor is ha időnként hatalmas próbatételt jelent szeretni a másikat, hangsúlyozta a főpásztor.

Szent Márton-templom-2014.11.09.A szentmisét körmenet követte az ereklyével, majd visszatérve a templomba a jelenlévők imát mondta Szent Márton ereklyéje előtt Veres András megyéspüspök vezetésével.

Veres András beszéde az alábbi oldalon tekinthető meg:

http://szentmarton.martinus.hu/videok/30/a-szent-marton-jubielumi-evet-elokeszito-ev-megnyitasa