Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Irodalmi est a Sala Terrena-ban


irodalmi est a sala terrenabanA Genius Savariensis Szabadegyetem irodalmi kurzusainak harmadik előadására került sor 2015. április 21-én a Sala Terrena-ban.


irodalmi est a sala terrenabanA "baljós a menny felettem" című est középpontjában Radnóti Miklós költészete állt. Miután Simon Katalin gyűjteményvezető köszöntötte az előadókat és a hallgatóságot, dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens bevezető előadása hangzott el, melyben beszélt saját adbai kötődéséről is, valamint Radnóti Miklós költészetének mai tanítási lehetőségeiről.

Eközben a közönség soraiban körbeadott egy "Bori notesz" hasonmás kiadást, s feltette a kérdést, hogy ezen versek nélkül mennyivel lenne más, szegényebb a magyar irodalom.

irodalmi est a sala terrenabanA bevezető után a résztvevők meghallgathatták dr. Pusztay János előadásában a költő alábbi 17 versét: Nem tudhatom, Pogány köszöntő, Két karodban, Tétova óda, Alkonyi elégia, Negyedik ecloga, Töredék, Háborús napló 4., Első ecloga, Járkálj csak, halálraítélt!, Levél a hitveshez, Hetedik ecloga, Razglednicák, Erőltetett menet, Száll a tavasz..., Himnusz a békéről, Sem emlék, sem varázslat. Az egyes versek közti szünetekben az asztalon álló, fából készült R. M. monogramon az est kezdetétől égő mécseseket az előadó egyesével az asztalra helyezte, amellyel az ünnepélyes tiszteletadás hangulatát teremtette meg.

A szervezők zárásként szeretettel hívták a hallgatóságot a kurzus utolsó ebben a félévben tartandó irodalmi estjére, melyre május 19-én kerül sor ugyanitt. Ezen a 12 legszebb magyar vers diákok által átírt változata hallható majd.

Szöveg: N-Káhl Eszter –  Fotó: Fábián Tamás