Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Betekintés a magyar katolikus kultúra kincsestárába


Magyar Katolikus Kulturális Hetek 2015Az év egyik legkiemelkedőbb egyházi kulturális eseménye kezdődött el szeptember 30-án a Szombathelyi Egyházmegyében. Az országos programokhoz kapcsolódva kezdetét vette a Magyar Katolikus Kulturális Hetek. Az egyházmegyében több településen is rendeznek színvonalas eseményeket. 


Magyar Katolikus Kulturális Hetek 2015A Martineum Felnőttképző Akadémia adott helyt az egész hónapon át tartó programsorozat megnyitójának. Mint Simon Katalin, az egyházmegyei programok főszervezője elmondta: hetedik alkalommal kerül sor a Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvényre. A cél az egyházi értékekre ráirányítani a figyelmet. Több helyszínen: Szombathely mellett Vasváron, Jánosházán, Celldömölkön és Sárváron is rendeznek programokat. Az idén a Család a művészetben mottó jegyében állították össze a rendezvényeket. Így nyílhatott a Martineum Felnőttképző Akadémián a Vas megyében jól ismert Tóth-család tagjainak művészeti alkotásaiból kiállítás. 

Magyar Katolikus Kulturális Hetek 2015A művészetekből merítve mutassuk meg a katolikus kultúra jegyeit, mondta köszöntőjében dr. Veres András megyéspüspök. A rendezvénynek van evangelizációs szándéka is: a múltból ránk hagyott művészeti értékek fontos üzenetet hordoznak a mai, szekularizált világban élő embernek. A rendezvénynek célja, hogy az emberek gondolkodjanak el a házasságról, a családról és ismerjék meg, kerüljön  figyelem középpontjába az Isteni értékrend.

Prof. dr. Prokopp Mária művészettörténész rövid beszédében kiemelte: minden megnyitó egy találkozás a művészettel, egy ünnep. Amikor pedig egy család tárlata nyílik meg, különösen nagy dolog. Az anyagvilág fölé emeli a lelket a művészet, ezért fontos, hogy vannak akik alkotnak. A Tóth-család pedig jó példa arra, hogy nem csak a talentumot kapták meg, hanem volt lehetőségük ezt kibontakoztatni és ezzel másoknak is örömet okozni.

Magyar Katolikus Kulturális Hetek 2015Ezt követte egy rendhagyó találkozás az alkotókkal: a Tóth-család tett tanúságot hitükről, a művészetükről, az Istenhez és egymáshoz való viszonyukról. Tóth Csaba a martinus.hu-nak elmondta: egy nagyon fontos eleme hiányzik a keresztény család gondolatkörnek. És ez pedig a templom. A keresztény család és a templom elválaszthatatlan egymástól. A család összetartó erejének az egyik, ha nem a legfontosabb elem a templomi közös jelenlét.

A tárlaton a család tagjainak képzőművészeti alkotásai tekinthetők meg.