Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent Márton Találkozó - Szombathely, 2016. július 9-10.


Szent Márton TalálkozóSajtótájékoztatón ismertették a Szent Márton Találkozó-Szombathely, 2016. július 9-10. elnevezésű program részleteit. Ez lesz a Szent Márton Év legkiemelkedőbb egyházmegyei és városi rendezvénye. 

Szent Márton Találkozó2016-ban ünnepli a Katolikus Egyház, Magyarország, a Szombathelyi Egyházmegye és Szombathely Megyei Jogú Városa Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Ő volt az Egyház első szentje, aki nem vértanúságával, hanem életpéldájával érdemelte ki, hogy a szentek között tisztelje őt a hívő ember. Savariában, a mai Szombathelyen látta meg a napvilágot 316-ban. Ennek az évfordulóját ünnepeljük az idei évben.

A jeles jubileumról a Szombathelyi Egyházmegye és Szombathely városa is igyekszik méltó módon megemlékezni. A közös cél, hogy Szent Márton életpéldáját minél többen megismerjék és kövessék. Észrevegyék az emberek azokat a rászoruló és elesett társaikat, akikben Krisztus néz ránk, hangzott el a sajtótájékoztatón.

A jubileumi esztendőben számos program hívja fel a figyelmet Szent Márton életpéldájára, keresztény hitére, és hirdeti minél szélesebb társadalmi körben.  A Szent Márton Év kiemelkedő egyházmegyei és városi eseménye, a 2016. július 9-10-én Szombathelyen megrendezésre kerülő ünnepség, a Szent Márton Találkozó. Az Emlékmű-domb lesz a helyszíne a programoknak, mondta dr. Veres András megyéspüspök.

Szent Márton TalálkozóKiemelte: július 9-én kerül sor a Nemzetközi Katolikus Találkozóra és a Kárpát-medencei Szent Márton Plébániák találkozójára. 10.30-kor szentmisével veszi kezdetét a nap, amelyen részt vesznek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai és határokon túlról is várjuk a hívek és papok részvételét.

E nap délutánján Böjte Csaba, Zacher Gábor tartanak előadást, St. Martin pedig egy különleges vizuális élményt nyújtó bemutatóval érkezik Szombathelyre. A napot a NYME-SEK Szökős Néptáncegyüttes fellépése és a velük való közös táncház zárja.

Másnap, július 10-én keresztény zenekarok koncertjei mellett Eperjes Károly és a Cenacolo Közösség tesznek tanúságot keresztény hitükről. A napot a népszerű előadóművész Ákos koncertje zárja, amely 19 órakor kezdődik, mondta Veres András.

A megyéspüspök kiemelte: nem csak híveknek szólnak a programok. Szeretné az egyházmegye megszólítani a keresőket, és azokat is akik érdeklődnek a keresztény értékrend iránt.

Mindkét napon az esti dicséret imádságába is bekapcsolódhatnak a résztvevők. A gyermekeknek érdekes és egyben szórakoztató programokat kínálnak a szervezők szombaton és vasárnap is. Dr. Puskás Tivadar polgármester az összefogást hangsúlyozta. Mint mondta: csak így közvetíthető hatékonyan Szent Márton üzenete, értékrendje illetve érhető el, hogy Szombathelyről mindenkinek Szent Márton, Szent Mártonról pedig Szombathely jusson eszébe.

Ákos kiemelte: Szombathelyen töltötte katonai szolgálatát, így nem ismeretlen a város előtte. Igaz, a laktanyán kívül csak az Emlékmű és környékét ismeri. Pont azt a helyszínt ahol a Még egyszer koncertet bemutatja. A koncertre a belépés díjtalan. A Kossuth-díjas énekes-előadóművész hozzátette: megtiszteltetés számára a felkérés és az, hogy ezen a programon felléphet.

Az információkat folyamatosan közöljük az egyházmegye weboldalain, Facebook profilján, de plakátokat találnak majd a plébániai hirdetőtáblákon is.

Várunk mindenit a Szent Márton Találkozóra Szombathelyen!