Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

TTT – Ortutay Tamás 70 (Tiltott, Tűrt, Támogatott)


Ortutay Tamás 70A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtárában került megrendezésre a Genius Savariensis Szabadegyetem újabb irodalmi előadóestje. A rendezvényt dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész nyitotta meg, majd Ortutay Tamás szobrász és Kaszap Sára népművelő beszélgetése következett.


Ortutay Tamás 70Bevezetőjében az irodalomtörténész  röviden megemlékezett Radnóti Miklósról, aki mint megtudtuk közeli kapcsolatban állt az Ortutay családdal. A nyitó gondolatok hallgatása közben az érdeklődők belenézhettek a Bori notesz fakszimile kiadásába is.

Az est vendégével Ortutay Tamás szobrász, keramikussal Kaszap Sára beszélgetett. Mindjárt az elején elmesélték ők hogyan ismerkedtek meg egymással. Sára felolvasott egy rövid részletet Ortutay Gyula naplójából. A büszke apa leírta fia születésének körülményeit, s tulajdonképpen ezzel vette kezdetét a visszaemlékezés, valamint a szobrász munkásságának bemutatása, életútja. Sára és Tamás hét témát jártak körbe: a gyermekkortól az első nagy munkán át tartó időszakot, aztán a jövőre vonatkozó terveket is számba vették. A művész felidézte főiskolai vizsgamunkáját, mely később alapul szolgált egy Helsinkiben kiállított tojásdad szoborhoz – a Világtojáshoz. Továbbá mesélt az általa készített úgynevezett béketollakról (peacepen), melyeket vadászpuska töltényéből készített el, ezek a mai napig nagy sikernek örvendenek. Ezt követően beszélgettek tanári pályafutásáról – Linzben, majd Amerikában is tanított rövid ideig; a természet és város egyensúlyáról, az ez irányba tett lépésekről, pályázatokról, az általa indított Zöld Pont Alapítványról; a temetői emlékművekről, melyeket készített. A szobrász képekkel is illusztrálta mondandóját.

Az irodalmi esten Rozmán Kristóf is közreműködött, aki először egy rövid idézetet olvasott fel, majd elszavalta Radnóti Miklós: Születésnapi eclogácska c. művét. Később egy nyolc versből kiragadott részletekből álló József Attila mixet szavalt el, átvezetve a beszélgetést az utolsó szakaszára. Ebben az Ortutay Tamás készítette József Attila emlékműről és készítéséről, valamint a nemrég általa összeállított bakancslistáról és annak megvalósításáról esett szó. A közönség nagyon nyílt és személyes beszélgetést hallhatott tőlük, melybe ők is bármikor bekapcsolódhattak kérdéseikkel. A vendégek mindenre készségesen válaszoltak, így a családias hangulatú est kissé hosszúra nyúlt, ellenben a hallgatóság megelégedetten hagyta el a bibliotékát. 

A következő irodalmi előadóestre május 19-én kerül sor szintén a teremkönyvtárban. Akkor Prof. Pusztay János saját írásaival, költeményeivel ismerkedhet meg a közönség.

 

Szöveg: Pálinger Réka – Fotó: Simon Katalin