Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent Márton programok a Celldömölki Apátságban


szmevNovember 10-én Szent Márton emlékét megidéző programok várják az érdeklődőket Celldömölkön.


A Szombathelyi Egyházmegyénknek, valamint a múltban Pannonhalmához tartozva a Celldömölki Apátság védőszentje Tours-i Szent Márton. Pannónia két Szent Márton tiszteletében kiemelkedő helységének szervezésében egész évben programok zajlanak a jubileumi év kapcsán. Azt kívánva, hogy Celldömölk is méltón emlékezzen, a Szent Márton Akadémia programsorozatból dr. Zsámboki Mónika művészettörténész  örömmel vállalta el a felkérést, hogy előadásában Szent Márton ereklyének magyarországi történetébe beavatja az érdeklődőket. A Szent Márton Emlékévre készülve megkísérli összegyűjteni az egykori és ma is meglévő magyarországi Szent Márton-ereklyéket, mint a Szent Márton tisztelet tárgyi és spirituális emlékeit. A kiterjedt kutatás már hozott új eredményeket. 

Azt követően Pipics Csaba; a CELLDÖMÖLKI SZENT EREKLYÉK NYOMÁBAN, a dömölki Szent Kereszt, Krisztus keresztjéből és a dömölki Szent Márton ereklye, Márton köpenyéből előadása. Önkéntes kutatás során, a celldömölki kegytemplom tárházában kerültek elő a pannonhalmi rendtörténetben eltűntnek nyilvánított szent ereklyék, melyek hitelességét is sikerült igazolni.  Szent Márton születésének jubileumi évében ez különösen nagy ajándék. A dömölki Szent ereklyék kutatása nagy örömöt szerzett számomra, ezt a keresztény örömöt szeretném megosztani másokkal is. Az újratalált celldömölki Szent ereklyék történetét és kutatásukat az érdeklődők a most felújított celldömölki Apátságban (közismerten kolostor) 2016. november 10-én csütörtökön 17 órakor ismerhetik meg részletesen.

Az előadásokat követően része a programnak a dömölki Szent Kereszt és a dömölki Szent Márton ereklyék megtekintése. A Szent Márton ereklyéi előadásokat követően, a Szent Márton ereklye új tartója megáldására a kegytemplomban november 13. 18 órakor kerül sor, egybekötve a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület és a Vas Megyei Levéltár rendezésében megnyíló “Szent Márton Emlékezete “ kiállítással.

"Ha nem Szent Márton szemléletében éljük a jelent, nem lesz jövőnk!

A Szent Márton Jubileumi Év imádsága

Istenünk, hálát adunk neked Szent Mártonért, akit példaképül és

segítőnkül adtál az irántad, az Egyház és az emberek iránti áldozatos szeretetben.

Ebben a jubileumi esztendőben, mint szülőföldjének gyermekei,

még inkább igyekszünk követni őt az irgalmasság útján. Az embertársainkat

felemelő szeretet által bizonyságot akarunk adni a szeretet

minden bajt legyőző és a világot újjáalkotó erejéről.

Szent Márton, légy közbenjárónk az Atyánál, hogy hitünkben

megerősödve építsük a szeretet civilizációját. Miként te, mi se adjuk

fel soha a reményt, hogy Jézus megváltásának erejében képesek

vagyunk legyőzni a bennünk és a világban lévő bűnt. Végül követni

akarunk téged abban is, hogy a Szentlélek erejében bízva rendíthetetlenül

hiszünk a szeretet végső győzelmében. Ámen.

 

 

Szent Márton emlékezete szülőföldjén címmel, Szent Márton kultuszát, tiszteletét bemutató tárlat nyílik Celldömölkön, az Apátságban.

 

Ez a kiállítás Szombathelyen a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárában már látható volt, most Celldömölkön is bemutatásra kerül. A kiállítás meghívója Pipics Csaba, abból az indíttatásból, hogy önkéntes kutatás során a celldömölki kegytemplom tárházában, előkerült a pannonhalmi rendtörténetben eltűntnek nyilvánított Szent Márton ereklye, melynek hitelességét is sikerült igazolni 1783-ból Velence vára melletti Szent Márton templomból. Szent Márton születésének jubileumi évében ez különösen nagy ajándék. A kiállítás különlegessége a most előkerült celldömölki Szent Márton ruha ereklyéje, Márton köpenyéből, amelynek a méretarányos 3D nyomtatással készült mását is megtekinthetjük. 2016. november 13-án 18 órakor kezdődő szentmise keretében a Szent Márton Látogató Központ megteremtőjeként és vezetőjeként ismert Aigner Géza jelenleg répcelaki plébános áldja meg a dömölki Szent Márton ereklye új tartóját. Szentmise után kerül sor az Apátságban a kiállítás megnyitására, dr. Melega Miklós, a MNL Vas Megyei Levéltára igazgatója jóvoltából. A Szent Márton Emlékévhez kapcsolódóan olyan tárlatot hoztak létre, amely bemutatja, hogy az itt élők számára mindig is fontos volt, hogy a Szent emlékét megőrizzék, ápolják. Több hónapos kutatómunka előzte meg a tárlat megnyitását, hiszen olyan emlékek is bemutatásra kerülnek, amelyeket eddig még nem láthatott a közönség.  A tárlat remek összefoglalását adja Szent Márton tiszteletének az Egyházmegyében. 15 tablót tekinthet meg a betérő, amelyek segítségével megismerkedhet Szent Márton egyházmegyéjével, a Szent Márton titulusú Vas vármegyei templomokkal, a Szent Márton kúttal, a Szombathely várost felkereső híres utazókkal, akik nem felejtették el megemlíteni leírásaikban Márton nevét. Láthatunk fényképeket a szombathelyi szent ereklyének 1913-as hazahozataláról, megidéznek egy szép pillanatot, amikor Szent Márton nevére és tiszteletére több tízezren gyűltek össze. A levéltár munkatársai által készített – leírásokat és fényképeket tartalmazó – adatbázis segítségével számítógépen is kutakodhatunk pl. a Vas vármegyei Szent Mártonos templomok között, mely templomok egy terepasztalon is láthatóak.  

A kiállítás a plébánia irodai szolgálati idejében tekinthető meg. 

Celldömölki Apátság, Szentháromság tér 1. Kedd, szerda, csütörtök: 9 - 11 és 16 – 17, péntek: 9 – 11.

 

A kiállítás megnyitóját követő agapén az érdeklődőket Szent Márton kiflivel várjuk.


A Szent Márton kiflit úgy kell kézbe venni, hogy a felét rögtön másnak akarjuk adni, ösztönözve a jelenben Márton szemléletét megélni.

A legendás Szent azon cselekedetére utal, amikor Márton a fél köpenyét adta a didergő koldusnak.

Várjuk azok jelentkezését, akik szívesen sütnek ilyen kiflit az eseményre!