Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megkezdődött a Magyar Katolikus Kultúra Hetei programsorozat

Magyar Katolikus Kulturális HetekA nagyközönség előtt eddig még nem ismert vázlatrajzok is láthatók a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár új kiállításán, melyen az egyik leghíresebb szombathelyi köztéri alkotás, a Szent Márton megkereszteli édesanyját kútszobor keletkezéstörténetét ismerhetik meg az érdeklődők. Október 4-én Császár István egyházmegyei kormányzó nyitotta meg a kiállítást, ezzel vette kezdetét a Szombathelyi Egyházmegyében a Magyar Katolikus Kulturális Hetek programsorozat.

Magyar Katolikus Kulturális Hetek megnyitóA megnyitón Tóth Csaba Munkácsy-díjas képzőművész, a kiállítás kurátora avatta be a megjelenteket a szobor megalkotásának körülményeibe, illetve méltatta Rumi Rajki István munkásságát. Balogh Péter, a szobrász nevét viselő Műpártoló Kör elnöke beszédében felidézte azt a több mint egy évtizeddel ezelőtti napot, amikor a művész rokonai megkeresték és felajánlották Rumi Rajki hagyatékának Győrben fellelt darabjait, köztük azokat a gipszszobrokat, amiken a kútszobor különböző alkotási fázisokban látható. Akárcsak azokon a vázlatrajzokon, amiket szintén a művész készített és helyet kaptak a tárlókban. 

A kútszobor mára Szombathely ikonikus jelképévé vált. Feltűnik meghívókon, képeslapokon, könyvek borítóján. Szinte eggyé vált a várossal, amely ezzel is jelezni kívánja: Szent Márton emlékének hű őrzője és egyben példás életének követője akar lenni.

Magyar Katolikus Kulturális Hetek megnyitó1924-ben merült fel az ötlet Szombathelyen, hogy a város híres szülöttének tiszteletére szobrot állítanak. Savariához sok szállal kötődik Márton: itt született és itt keresztelte meg édesanyját is. A városi közgyűlés ezt az epizódot emelte ki a szentéletéből és írt ki pályázatot 1937-ben szoborba öntésére. A vas megyei Rumban született Rajki István, az akkor a már neves szobrászművész, nyerte el a megbízást. 1938. október 2-án látványos külsőségek között avatták fel a köztéri alkotást. 

A mű keletkezésének előzményeiről, a munkafázisokról is olvashatók írások korabeli lapokban, ezek is láthatók a tárlókban. Aki szeretné még tovább bővíteni ismereteit az megvásárolhatja azt a kísérőkiadványt, amely a remekmű születéséről szól. 

A kiállítás 2017. március 31-ig várja a látogatókat.