Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Hol találod Istent? - Németh Norbert atya könyvbemutatója a Szombathely Olad-i lakótelep templomának közösségénél

Könyvbemutató OladonA szombathelyi Fatimai Szűz Szeplőtelen Szíve tiszteletére és Boldog Batthyány-Strattmann László emlékére épült templom közösségének volt a vendége Németh Norbert atya 2016. szeptember 21-én. Templomunk plébánosa Gaál Sándor atya arra kérte cursillos közösségünk nevében Norbert atyát, hogy közösségünknek személyesen mutassa be könyvét, melynek címe: „Hol találod Istent?” Nagy örömmel vártuk a könyvbemutatót, amelyre megtelt templomunk közösségi háza.


Könyvbemutató OladonNorbert atya a megszokott közvetlenségével és mosollyal a tekintetében mondta el, hogy kissé szokatlan számára könyvének személyes bemutatása, de örömmel fogadta Sándor atya meghívását. Könyv bemutatójának elején Norbert atya elmondta, hogy könyvének címével is szeretett volna arra utalni, hogy Isten bárki számára megtalálható, elérhető. A címben benne van, hogy én, az egyszerű olvasó is megtalálhatom Istent. A könyv az „utca embere” számára íródott.  Azon felnőttek számára, akik templomba járnak, de nincsenek tisztában azzal, hogy mi és miért is történik a szentmisében. 

Hogyan készült a könyv? Nézzünk a kulisszák mögé – mondta Norbert atya.  Az Új Evangelizáció Évében 2012-ben Norbert atya hittant hirdetett meg felnőttek számára. A résztvevők körében végzett felmérés eredménye alapján válogatta össze a Nyugat-magyarországi Egyetemen elhangzott előadásainak témáit. Az előadások során sokan kérték az atya jegyzeteit, de neki csak vázlata volt. Ezt a vázlatot kellett megtöltenie tartalommal. Így készült el a könyv, mely az egyetemen elhangzott három előadássorozatot foglal magába: Jézus Krisztusról; Az Egyházról; A liturgiáról.  Norbert atya a könyv tartalmáról, a következőképpen szólt: „Ezek izgalmas témák, hiszen Jézus Krisztus személye nélkül nincs kereszténység. Minden keresztény ember történetének kezdetén a Jézussal való találkozás áll.” Az atya felhívta figyelmünket a könyv különlegességére is: a könyvben olyan nem keresztény forrásokról is olvashatunk, amelyek Jézus Krisztus személyéről tanúskodnak. Kuriózumként említette Norbert atya könyvének azon részét, amelyben arról ír, hogyan vélekedik Ferenc pápa az Egyházról. Olvashatunk az Egyház szentségéről és bűnösségéről, arról, hogy az Egyház bűne nem mentesít az én személyes bűnöm alól. S a könyvben benne van Norbert atya Egyházképe is.

Az atya előadásának végén megtudtuk azt is, hogy a könyv borítójának képe az atya El Caminoi zarándokútján készült. A könyvbemutató végén Norbert atya könyvének a megvásárlására is volt lehetőség, a könyveket Norbert atya dedikálta.

Egy gondolat a könyvből: „Amikor Urunk Jézus társnak hív maga mellé minket, ma élő keresztényeket, nem azt kívánja, hogy teljesen kiszakadjunk a világból, kapcsolatainkból és munkánkból, hanem azt akarja, hogy ezekben új módon, új szívvel legyünk benne.”

Szöveg: Molnár Lászlóné-Fotó: Molnár László