Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Fatimai áhítat Bucsuban


Fatimai est BucsubanA toronyi plébánia 2016. október 13-án Bucsuban tartotta fatimai engesztelő imaestjét.



Fatimai est BucsubanDr. Perger Gyula az est elején dicsőséges rózsafűzért imádkozott a hívekkel, majd a szentmise keretében a plébániához tartozó négy falu nevében köszöntötte az est főcelebránsát Páter Heiter Róbert Gottfried O. Praem. atyát, a premontrei Szent Norbert Gimnázium tanára válaszában megköszönte a meghívást. A bűnbocsánati rész elején kérte a Mindenható Isten irgalmas szeretetét bűneik bocsánatára, majd arra kérte a híveket, hogy bocsássanak meg egymásnak, és – ami még nehezebb – önmaguknak is.

Szentbeszédében Gottfried atya Szűz Mária dicséretéről elmélkedve rámutatott arra, hogy sokféleképpen tiszteljük, de leginkább úgy ismerjük őt, mint Boldog Asszony. Ám azt a kérdést megválaszolni, hogy miért van ez így, nem is egyszerű dolog. Hiszen ha földies gondolkodásunkkal tekintünk rá, nem lehetne boldognak tekinteni őt. Azonban, ha jobban belegondolunk a saját helyzetünkbe, tudhatjuk, hogy igazán boldogok akkor vagyunk, amikor az Isten azt a pillanatot adja meg nekünk, amikor nem is foglalkoztat ez a kérdés. Akkor vagyunk megelégedett és örömteli állapotban, amikor helyzetünket és állapotunkat természetesnek és problémamentesnek vesszük.

Fatimai est BucsubanAmikor Gottfried atya beszélni szokott a Szűz Anyáról gyerekeknek, akkor azt mondja mindenképpen el, hogy Ő a három „b” asszonya.  A bátorságé, a bizalomé és a bizonyosságé. Ha összevetjük a mi világias gondolkodásunkkal ezeket a szavakat, láthatjuk, hogy mennyire nem a helyén és értékén kezeljük a fogalmainkat. Láthatjuk ezt akkor is, amikor belegondolunk Mária, az ifjú jegyes életébe. Ő elgondolta jövőjét József oldalán, akinek hűséges felesége kívánt lenni. Egyszer csak „az Isten bele gyalogolt az életébe”, és minden álmát, a teljes jövőképét törte össze. Ez a lány valami döbbenetes bátorsággal és bizalommal tudott igent mondani a meghívó, a megtartó, az életet adó szép szeretet szavára, annak ellenére, hogy a kockázat igen nagy volt. A faluközösség kivethette magából, sőt halálra is kövezhették volna. Ez a lehetőség nem a mai felfogásunk szerint való, amikor szeretünk mindent megtervezni, életünket bebiztosítani, csak azt nem vesszük észre, hogy közben mi mindent elkerülünk életpályánk során. Fel is merül a kérdés, hogy „mennyire merünk mi élni?” – tette fel a kérdést az atya. Ennek a lánynak a bátorsága és bizalma „félelmetes nagyon” hiányzik a ma világában. Hiszen az Ő életében semmi sem volt előre kiszámítható és biztos. Az Ő titkára a bizonyosság fogalma világít rá, mivel rá merte bízni magát az Istenre. Hiszen általa következhetett be az, amit évezredek óta vártak és reméltek az emberek.

Fatimai est BucsubanA keresztfa alatt álló Mária rádöbbenthet minket arra, mi magunk mennyire vagyunk bátrak, mennyire bízunk az Istenben, hogy mi mennyire figyelünk embertársainkra, merünk-e a keresztjeikhez odaállni, hogy valamilyen módon jobbá, szebbé, többé, értékesebbé tehessük egymást. Hiszen saját életünk teljességét soha sem önmagunkban érjük el, hanem mindig a mások életében. „Hát engedje meg az Isten, mindnyájunk számára, hogy a Boldogságos Szűz Máriától a bizalom iskolájában megtanulhassuk, elsajátíthassuk ezeket az erényeket, hogy valóban mi is a hitünkből fakadóan lehessünk Istenre és egymásra támaszkodva a bátorság és a bizalom emberei, hogy végül is a miénk lehessen az a bizonyosság is, aminek Ő volt az asszonya” – zárta szavait a szerzetes atya.

Fatimai est BucsubanA szentmise végén a hívek körmenetben vonultak a község főutcáján, majd Gyula atyával imádkoztunk a betegekért, magyar hazánkért, és annak lelki megújulásáért.

Szöveg és fotó: Magyar Ákos