Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A 110 éves évfordulóra felújított és a bérmálás alkalmából megáldott Szentháromság-szobor Pornóapátiban


Bérmálás és szobormegáldás PornóapátibanA közel 400 lelkes Pornóapátiban 2016. október 16-án volt bérmálás és szobormegáldás.


Bérmálás és szobormegáldás PornóapátibanA Pinka–menti nemzetiségi falvak (Szentpéterfai Plébánia) 15 fiatalja részesült a bérmálás szentségében dr. Márfi Gyula veszprémi érsek által. Azért is volt különleges alkalom, hiszen a községben utoljára 1989-ben volt bérmálás püspök által. Utána 2 alkalommal az aktuális megbízott helynök bérmált. S ezeknek is közel 20 esztendeje. Pornóapáti egyházközsége Lautz Alfréd, az utolsó helyben lakó plébános halála (1987) óta hol Náraihoz, hol Vaskereszteshez tartozott, az Egyházmegye szerkezeti átalakítása óta (2007) pedig Szentpéterfához tartozik.

A bérmálásra készült el az 1906-ban, az Amerikában dolgozó Pornóapátiból származók által finanszírozott Szentháromság-szobor felújítása. A templom előtt lévő, 110 éves alkotás fennállása óta több javításon, felújításon ment keresztül. A 110. évfordulóra, jórészt az Amerikában élő, Pornóapátihoz kötődők adományaiból és a helyiek összefogásából restaurálták a szobor és az I. Világháború körül készült kovácsoltvas kerítést. A bérmálási ceremónia után ünnepélyes keretek között a metropolita az égiek közbenjárását kérve áldotta meg a szobrot.