Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Zalában jártunk

Zalában jártak a szentgotthárdi hívekMár hagyománynak mondható, hogy Szentgotthárd és környéke hívei felkeresik korábbi lelkipásztoraikat új szolgálati helyükön. Októberben több településen is jártak. 

Zalában jártak a szentgotthárdi hívekOktóber 15-én Becsehelyen kezdtük a látogatást. Horváth Gábor plébános úr egy évig volt káplán Szentgotthárdon, de ma is szinte név szerint emlékszik mindenkire.

A becsehelyi Keresztelő Szent János templomban bemutatott szentmisén Avilai Szent Teréz példáját állította elénk Gábor atya, s buzdított minket hitünk megvallására minden körülmények között. A szentmise után bemutatta a szép barokk templomot, majd a Zarándokházban tízórai várt bennünket. Megcsodáltuk a gyönyörűen berendezett, több funkciójú házat, mely jelentős helyi és uniós forrásból készülhetett el. Majd az Árpád- kori templomot kerestük fel Polán, mely ma Becsehely része, egykor önálló település volt. A kicsi ősi templomban a testvértelepülésről, Korondról származó gyönyörű vázák is láthatók.

A templom közelében különlegesen szép hősi emlékhely épült.

Zalában jártak a szentgotthárdi hívekA kedves vendéglátó Gábor atyától búcsút vettünk, és az egykori zalai olajvidéken át Lentibe utaztunk. Itt várt minket Takács András káplán atya, aki a mi „földink”. Bemutatta a Szent Mihály templomot, s beszámolt lelkipásztori feladatairól is. Elimádkoztuk az örvendetes rózsafűzért, majd továbbindultunk. Nádasdon álltunk meg, hogy a Vasi Értéktárban is szereplő Rotundát megtekintsük. Takács László plébános úr nagy lelkesedéssel tárta fel előttünk az épület történetét, s mindig utalt az idei év nagy szentjére, Szent Mártonra is. Rendkívüli tájékozottsága lenyűgözött minket. A templom és a templomkert sok értéket rejt, melyet érdemes felkeresni. Boldog László, a szegények orvosa is gyakran imádkozott e falak között családjával. A rábakethelyi hívek szeretettel emlékeztek arra az időre, mikor Takács László atya az ő káplánjuk volt.

Bár az idő esős volt, a sok szép látnivaló, az imádságos együttlét mindenki számára örömtelivé tette ezt a dr. Sütő Ferenc és Sárköziné Piri által megszervezett napot. Köszönet érte.

Szöveg: Variné Trifusz Mária-Fotó: dr. Sütő Ferenc és Variné Trifusz Mária