Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ferenc pápa hívására kelnek útra - Szent Márton szülővárosából a karitász segítségével zarándokolnak Rómába

Ferenc pápa meghívására Rómába utaznak a Karitász felkaroltjaiEzekben a napokban Európa minden részében hajléktalanok, elesett, szegény emberek készülődnek  életük nagy utazására Rómába.  Ferenc pápa hívta meg őket az irgalmasság szentévében Tours-i Szent Márton november 11-i ünnepnapja alkalmából. Magyarországról a Katolikus Karitász jóvoltából november 10-én negyven zarándok kel útra. Ők Szent Márton jubileumi évében Szent Márton szülővárosából, Szombathelyről indulnak. 

Szombathelyen három találkozón gyűltek össze a zarándokok azért, hogy  lelkileg felkészülten érkezzenek Rómába, a katolikus egyház központjába, a találkozásra Ferenc pápával. Valamennyien a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szombathelyi vagy kemenespálfai intézményeinek ellátottjai, többségük volt szenvedélybeteg.

 

Sárfi Katalin önkéntesként Nardán segített a karitász nyári napközis táborábanKöztük van például Sárfi Katalin, aki megjárta a poklok poklát.  Súlyos alkoholistaként naponta hat liter bort ivott, majd rákbeteg is lett.  Mindkettőből kigyógyult, már tíz éve absztinens. Hiteles emberként most erőt ad, példát mutat, tanúságot tesz.

– Csodálatos életet kaptam a régi helyett, köszönet érte a Mindenhatónak. Ma rokkantnyugdíjasként dolgozom, emellett próbálok segíteni hajdani sorstársaimnak itt a karitásznál. Eljárok Dömösre is, a Református Iszákosmentő Misszióba.

Varga György is az élet árnyékosabb oldalán haladt évekig.

– 1992-ben munkanélküli lettem. Kicsúszott a lábam alól a talaj, hajléktalanná váltam, úgy éreztem, az alkohol segít. Négy és fél évig voltam alkoholista. 1997-ben kerültem kapcsolatba a karitásszal Szombathelyen, a RÉV Szolgálat munkatársainak segítségével sikerült kigyógyulnom, újra lett munkám. Visszanyertem a hitemet, s a RÉV, a karitász második otthonom ma is, mert szívesen segítek önkéntesként.

Hogyan választódtak ki a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznál a zarándokút résztvevői? 

 Tuczainé Régvári Marietta az egyik felkészülésen beszélt eddigi római élményeiről – Az elsődleges szempont az volt, hogy mindannyian gyakorolják a vallásukat és lelkileg felkészülten érkezzenek Rómába, ezért az út előtt szentgyónáson is részt vett mindenki. Elbeszélgettünk velük arról is: csak az jelentkezzen, aki érez magában annyi erőt, hogy betegsége miatt fizikailag, idegileg is bírja a hosszú buszozást, a római programok várható időtartamát – hangsúlyozta Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója. 

A Rómát sokszor megjárt, a kereszténység fővárosát kitűnően ismerő Várhelyi Tamás  szentpéterfai  plébánost kérték fel az út lelki vezetőjének. Ő rögtön az első találkozáskor – amelynek középpontjában a köpönyegét megosztó, a szegényeken segítő Szent Márton állt –, tisztázta, mi a különbség a zarándokút és egy szimpla utazás között:  a kiránduló kifelé halad, elszakad a civilizációtól, a zarándok útja viszont befelé, önmaga felé tart. A második találkozásuk elején mindenki örült a Katolikus Karitásztól kapott emblémás piros kiskabátnak, s nevettek azon, hogy a szombathelyi egyházmegyei csapat tagjai ilyen egyenruhában már el sem tudnak veszni Rómában. Örömmel hallgatták a részletes programot: mikor találkoznak először a Szentatyával, mikor vesznek részt pápai misén,  mikor látogatnak  a vatikáni Szent Péter, a falakon kívüli Szent Pál, a lateráni Szent János és a Santa Maria Maggiore bazilikába. A harmadik megbeszélés az elutazás hetének  hétfőjén  volt, ekkor Rómáról, a tervezett látnivalókról  néztek meg filmet.

A felkészülés pillanatai - A caritasos kiskabátot fel is próbálták A zarándokok közül akikkel beszéltem, mind azt mondta: még sohasem járt Rómába, nem is hitte, hogy egyszer eljut majd oda, de hogy még a pápával is találkozhatnak, hát erre gondolni sem mertek. Többen elhatározták: térden csúszva járják meg a Lateráni Szent János-bazilika szomszédságában található márvány Szent Lépcső 28 lépcsőfokát. Tisztában vannak azzal, hogy ez a végefelé nagyon nehéz lesz, de eltökéltek, kihagyhatatlannak tartják az életükből.  

Szerző és fotó: Némethy Mária, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász sajtóreferense