Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Egyházmegyei Családi Lelkinap Szentpéterfán

Egyházmegyei Családi LelkinapVidám és tanulságos családi napon vehettek részt az érdeklődők november 19-én Szentpéterfán. Az idei évben ez volt az utolsó egyházmegyei, családi rendezvény. 

Egyházmegyei Családi LelkinapA Vas megye nyugati határszélén fekvő horvát falu Szentpéterfa látta vendégül az egyházmegye családjait a hagyományos, advent előtt megrendezésre kerülő lelki napon. Az idei évben, Szent Márton születésének évfordulójához kapcsolódva, áprilisban kezdődtek a családi rendezvények egy különleges eseménnyel. Pannonhalmán találkoztak a Szombathelyi Egyházmegye és a Pannonhalmi Területi Apátság családjai, mondta a martinus.hu-nak adott éves értékelőjében Bodorkós Imre, az egyházmegye családpasztorációs bizottságának titkára. Nagy sikere volt az eseménynek, az érdeklődés mindenkit meglepett. Ezt megelőzte a Házasság Hete programsorozat, amely Szombathelyre és Zalaegerszegre fókuszál. Az utóbbi időben sokszínűség is jellemezte a családi rendezvényeket, hiszen folyamatosan kutatják, keresik annak módján hogyan szólítsák meg a családokat, mondta Imre atya.  

A lelkinapon a felnőtteket a kultúrházban érdekes előadások, a gyerekeket az óvodában Egyházmegyei Családi Lelkinapés az iskolában kézművesfoglalkozások, játékos programok várták. Amíg pl. adventi  koszorúkat,adventi naptárat, angyalkákat készítettek a gyerekek, szüleik Tamás Balázs és felesége Magdi előadásából meríthettek tapasztalatokat: gyermekeinkre, házastársunkra és a minket körülvevő világra is néha kell más nézőpontból, Isten szemszögéből nézni. Előadásukat cikkünk végén videónkban megtekinthetik.

Martos Balázs atya a tékozló fiú történetén keresztül mutatta be egy család életét, a kapcsolatot a családtagok között és a mutatott rá az irgalmasság fontosságára. Hiszen most zárult az Irgalmasság Éve és az irgalom nagy kihívás: a hétköznapokban és a nagy gesztusokban egyaránt, mondta Balázs atya. Előadását a cikk végén megtalálják videónkban. 

Egyházmegyei Családi LelkinapA napot a falubeli hívekkel közös szentmise zárta Császár István egyházmegyei kormányzó és a résztvevők atyák celebrálásával. Martos Balázs atya szentbeszédében Szent Erzsébetet állította a megjelentek elé példaként. Erzsébet életében sokat tett az elesettekért, magas tisztségeket is visszautasított. Szerette nemcsak a családját, hanem azokat akikre gondot viselt. Sokak számára ez oktalanságnak tűnt, de később az emberek számára ez lett a példa. És ma is követendő: szeressük azokat akik megérdemlik, azokat akik nem és szeressünk mindenkit azért mert van. Szentbeszédét cikkünk végén tekinthetik meg. 

Tamás Balázs és Magdi előadása, két részben

1. rész:

https://www.youtube.com/embed/fhROJIbTPD8 

2. rész

https://www.youtube.com/embed/MGRWSB_zelw 

Martos Balázs atya előadása az irgalmasságról és a tékozló fiúról:

https://www.youtube.com/embed/R4-Y9BcAEqo 

Martos Balázs atya szentbeszéde:

https://www.youtube.com/embed/9XWjykGR6ss