Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Templommegáldás Rumban


Templommegáldás RumbanAz elmúlt hónapokban külső felújításon esett át a rumi Szent László király-templom. December 4-én áldotta meg a templomot Császár István egyházmegyei kormányzó. 


Templommegáldás RumbanA falu ékessége, és legfőbb nevezetessége a templom, amely 700 éves múltra tekint vissza. Három építészeti stílus jegyeit viseli magán. Román stílusú a torony és a nyugati homlokzat. Ugyanezt a stílust képviselik a templom déli falán található lőrésszerű ablaknyílások is.
Gótikus a nyugati főbejárati ajtó, melyen át először egy keresztboltozatos kapualjba jutunk. Innét vezet egy XVI. században épült csúcsíves, kőkeretes ajtó a templom hajójába.
Templommegáldás RumbanA hajó három barokk boltszakaszos részből áll. Ehhez csatlakozik a félköríves záródású barokk szentély. Szintén barokk jellegűek a déli oldalon található félköríves ablakok.
A sekrestye és az oratórium, valamint a torony oldalán található toldalékok már sokkal későbbi eredetűek. A templom északi oldalán található ajtónyílás egy - jelenleg csak alapjaiban látható - épülethez biztosította a közlekedést. (valószínűleg sekrestye volt) Jellegzetes külső falfestmények az un. gyémántqváderek, melyek a templom felújítása során restaurálásra, illetve több helyen kiegészítésre kerültek. A legelső templomról nem sokat tudunk. A XIII. században épült. Ugyanaz az építőbrigád építette, amelyik a jákit és a csempeszkopácsit. A későbbiekben a templom többször átépítésre, bővítésre került. Eredeti méretei jóval kisebbek voltak illetve lehettek a mostaninak. Ezt egyébként igazolta a felújítás előtt végzett kutatómunka is.
Templommegáldás RumbanA rumi műemlék plébániatemplomról - vagy annak elődjéről - egy 1307-ben keletkezett oklevél tesz említést. Kegyura az a Móric tárnokmester, aki 1263-ban a falu kegyúri jogait megkapta. Későbbi fenntartója, kegyura a Rumy család volt egészen a XIX.sz. végéig, utolsó fenntartója pedig gróf Széchenyi Imre. Mikortól a gróf kegyúri feladata megszűnt, a hívek gondozzák a templomot. 1990-es években újult meg a templombelső és 1994-ben került elhelyezésre az új szárnyasoltár, amely Kiss Sándor és Lesenyei Márta szobrászművészek alkotása és amelyen Szent László király életéből látható négy epizód.(Forrás. www.rumkozseg.hu)

Az elmúlt években is sikerült időközönként forrásokat szerezni a templom állagmegóvási, felújítási munkálataihoz. Az idei évben a külső homlokzat felújítására került sor és a vízelvezetési gondok megoldására.

Templommegáldás RumbanDecember 4-én áldotta meg a templomot Császár István egyházmegyei kormányzó.Szentbeszédében kiemelte: a keresztény ember, aki felismerte élete célját, a legszorosabb kapcsolatba igyekszik kerülni Istennel. Ezt biztosítja a templom. De ez egyben egy otthon is, amely védelmet, biztonságot nyújt. Ha gondunk, bánatunk van itt találhatunk megnyugvást. Így teljesednek be Krisztus szavai: Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok és az élet terhét hordozzátok.