Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megáldották a felújított horvátlövői templomot

Megáldották a felújított horvátlövői templomotDecember 11-én megáldotta Császár István egyházmegyei kormányzó a külsőleg felújított horvátlövői templomot. 

Megáldották a templom melletti Mária szobrotVas megye nyugati szélén, az osztrák határtól nem messze fekszik Horvátlövő. A 200 lelkes település múltja a 16. századig vezethető vissza, amikor a török harcok miatt elpusztult nyugati területekre horvátokat telepítettek be a  telepedtek le. Azóta őrzi az itt élő horvát közösség nyelvét és katolikus vallását, mondta a december 11-én tartott ünnepi szentmise köszöntőjében Kovács László, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Kormányzati és a horvátlövői nemzetiségi önkormányzat támogatásának, a helyiek összefogásának, számos ember társadalmi munkájának eredménye a külső felújítás, mondta Bugnits Vilmos polgármester. Kiemelte továbbá: a falu vezetése egy Mária szobrot állíttatott a templom mellett, hogy a Szűzanya védje és óvja az ittélőket. Hende Csaba országgyűlési képviselő köszöntőjében utalt rá: a kormányzat hálával tartozik a községnek, mivel elődeik nem hagyták, hogy a település az I. világháborút követő országfeldarabolás során elvesszen a haza számára. 

A szájhagyomány szerint a falu első temploma a XVIII. század elején fából készült. A jelenlegi, eredetileg barokk stílusú temploma 1796-1798. között Szent Anna tiszteletére kápolnának épült, később klasszicista stílusban bővítették, majd 1836-ban tornyot, 1864-ben pedig sekrestyét építettek hozzá.  Utolsó nagyobb renoválásra 1993-ban került sor.

Császár István egyházMegáldották a felújított horvátlövői templomotmegyei kormányzó áldotta meg a felújított templomot, valamint az új Mária szobrot. Szentbeszédében kiemelte:  minden településen kell olyan szent hely, templom, ahol megérzi a természetfeletti vonzását, ahol érzékenyebbé válik Isten jeleinek befogadására. A keresztény ember, aki felismerte élete célját, a legszorosabb kapcsolatba igyekszik kerülni Istennel. Ezt biztosítja a templom. De ez egyben egy otthon is, amely védelmet, biztonságot nyújt. Ha gondunk, bánatunk van itt találhatunk megnyugvást. Így teljesednek be Krisztus szavai: Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok és az élet terhét hordozzátok. Kiemelte: advent harmadik vasárnapja az öröm vasárnapja, amely lehetőséget ad mindannyiunknak, hogy hálát adjunk Istennek az általa adott kegyelmekért. Krisztus az emberi élet örömének, szabadságának, boldogságának a forrása.