Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Aktualitások a családról – KÉSZ előadás Körmenden

Bíró László előadásaA körmendi keresztények évadzáró összejövetelén Bíró László családreferens, a Magyarországi Katonai Ordinariátus püspöke tartott telt házas előadást „Aktualitások a családról az irgalmasság évét követően” címmel.

 

Bíró László előadásaAz orgonajáték és az adventi gondolatok után a püspök úr vette át a szót. Hangsúlyozta: az irgalmasság napi szintű gyakorlása nem szűnhet meg azzal, hogy nemrég zárult le a Ferenc pápa által meghirdetett Irgalmasság Éve. Minden házasság alapja és feladata: szüntelenül irgalmazni és mindig a házastárs mellett dönteni. Szent Ambrus egyháztanító szavaival élve, a házasság olyan, mint egy boltív: két, egymásba hajló gyengeség, amelynek közepe, mintegy tartópillére nem más, mint az irgalom.

A tábori püspök a a 2015-ben, Philadelphiában tartott családkongresszuson is részt vett, amellyel kapcsolatban megosztotta gondolatait, tapasztalatait a jelenlévőkkel. Amint elhangzott: minden ember Istenképmás, Isten igéje (latinul: ’logos’), a házasságot összetartó kapocs pedig – egy kis szójátékkal élve – a dia-logos, azaz a párbeszéd: keresem a másik fél sajátos értékét, azt ami közös vele. Ferenc pápa szerint manapság túl könnyen ítélkezünk a házasságok felett. Ő arra buzdít, hogy ehelyett gyakoroljuk inkább az evangéliumi realizmust, amely nem áll meg pusztán a helyzetelemzésnél, hanem minden helyzet mögött alkalmat és lehetőséget lát az irgalomra.

Bíró László előadásaAz előadó  a házasságot, a családot gyengítő problémákra is kitért: régebben a pénz és a munka szolgálta a családot. Sajnos ez ma fordítva van. Természetesen szükség van mindkettőre, de ne engedjük, hogy mi legyünk az áldozatok. Tudjuk azt is, hogy Isten a „világ világosságára” teremtette az embert, és amikor az illető az Atyával, és az Ő akaratával szembefordul, akkor az emberi kapcsolatai rendülnek meg. Gondot okoz még például a Gender-ideológia egyre szélesebb körű terjedése is. (a követők szerint az ember semleges lénynek születik, és alapvető joga és képessége, hogy maga határozza meg nemét, szexuális kapcsolatainak formáját, a nemek közötti egyenlőség elérésének feltétele pedig a férfi és női nem, illetve a házasság és család megszüntetése.) „Aki korszellemmel házasodik,az hamar özveggyé lesz” – fogalmazott Bíró László, aki könnyen érthető magyarázataival és tanácsaival segítségére lehetett a régóta és nem régóta házasultak, de talán még az egyedülállók számára is.

Bíró László előadásaAz összejövetel imádsággal és Szigetiné Fasching Katalin KÉSZ elnökasszony köszönetnyilvánításával zárult.

Szöveg: Óra Krisztián 

Fotó: Bedőcs Gyula