Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„…a kövek fognak megszólalni…” Könyvbemutató az Egyházmegyei Könyvtárban


Dr. Gyürki László atya könyvbemutatójaAz Egyházmegyei Könyvtár gyönyörű teremkönyvtára adott otthont Dr. Gyürki László pápai prelátus, biblikus tanár, volt körmendi plébános „Bibliai helyek archeológiai és történeti megvilágításban” című könyvének bemutatására.


Dr. Gyürki László atya könyvbemutatójaA szerzővel Dr. Németh Norbert egyetemi lelkész és szakkollégium igazgató beszélgetett életútjáról, hivatásáról és legújabb könyvéről. A könyvbemutatót Császár István egyházmegyei kormányzó és Ipacs Bence püspöki szertartó is megtisztelte jelenlétével.

Simon Katalin gyűjteményvezető köszöntő szavaiban külön megemlítette, hogy Gyürki Lászlót biblikus tudományos munkásságának elismeréseként ez évben Joachim Gnilka-díjjal tüntették ki. A nívós díjat olyan személyek kapják, akik jelentősen hozzájárulnak a magyar biblikus tudományhoz.

Dr. Gyürki László atya könyvbemutatójaDr. Németh Norbert atya meleg szavakkal mutatta be a könyv szerzőjét, aki a Vas megyei Egyházasrádócon született szegény, ötgyermekes földműves családban. Fiatalon került a szombathelyi Szemináriumba, ezután a győri Papnevelő Intézetben és Pesten folytatta tanulmányait, majd 1957-ben pappá szentelték. Lelkipásztori hivatása mellett mindig nagy érdeklődéssel fordult a biblikus témák felé, hét ószövetségi könyvet fordított le magyar nyelvre és eljutott Rómába is, ahol a Biblikus Intézetben tanult és kutatott.

Kilenc alkalommal utazott a Szentföldre, végigjárta többek között azokat a helyeket is, amelyek Szent Pál apostol életével és működésével kapcsolatosak, és nemcsak a földrajzi szent helyeket ismeri, de a szentírási helyek között is otthonosan mozog. Útjairól számos sikeres könyvet publikált, írói tevékenysége mellett nagyon jelentősek a Batthyány-Strattmann László életével és munkásságával kapcsolatos kutatásai. Körmendi plébánosként a híres szemorvos kultuszának megteremtésében hatalmas és elévülhetetlen munkát végzett.

Gyürki László atya most megjelent könyvében olyan írásokat tár az olvasók elé, amelyek nem a közelmúltban születtek, hanem hosszú évtizedek munkái, elhangzottak már jelentős évfordulók alkalmával, valamint a Szegedi Biblikus Konferenciákon, ahol előadóként szerepelt. A könyv készítésekor arra törekedett, hogy írásai mindenki számára érthetők, olvasmányosak legyenek, és érdeklődéssel fogadják. A képzelet szárnyán elviszi az olvasót számos bibliai helyre, elsősorban a Szentföldre és olyan országokba is, ahol híres, ismert bibliai események játszódtak, történtek.

„Egy szív mutatkozik be, egy emberi élet tárul fel, történeti és régészeti megvilágításban halljuk az eseményeket” a most megjelent könyvet e szavakkal méltatta Norbert atya.
A meghitt hangulatú könyvbemutató verssel és énekkel fejeződöttbe, Simonné Hittaller Rita és Teleki Béla előadásában.

Szöveg: Tátrainé Kulcsár Irén-Fotó: Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár