Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

December 22-én megáldották a szombathelyi Szent Márton temetőben a domonkos nővérek felújított sírját


aNyolcszáz évvel ezelőtt, 1216. december 22-én erősítette meg III. Honóriusz pápa bullájában a domonkos rend megalakulását. Az évfordulóra a Domonkos Kör Alapítvány és a Szent György Lovagrend kezdeményezésére a Vas Megyei Temetkezési Vállalat ellenszolgáltatás nélkül felújította a szombathelyi Szent Márton temetőben nyugvó domonkos nővérek sírját.


b14 órakor a meghívott Jean-Yves OP domonkos atya a megjelent nővérek angyali éneke után a temetőben megáldotta a sírt, majd Kiskos Ferenc, a Temetkezési Vállalat igazgatója mondott rövid köszöntőt. Említette, hogy a közel nyolc évszázad alatt a rend dicső, vészterhes, reményteli és szégyenteljes időszakokban is igyekezett megfelelni hivatásának. Szolgálta a magyarságot, segítette hite megtartásában, nevelte a jövő nemzedékét egyszer szabadon, máskor titkon. Az 1905-ben Szombathelyen letelepedett nővérek egyik fontos feladata lett az ifjúság nevelése. Ma, a rendszerváltás óta újra szabadon végezhetik nevelő feladatukat. A magyarságért, fiatalságunkért végzett és most is folytatott munkájukat, imádságukat köszönjük meg ezzel a felújítással és kívánunk további szép, örömben, áldásban gazdag sok-sok esztendőt.
jEzután a templomban a domonkos atya hálaadó szentmisét mutatott be. Beszédében a jelenlevőket buzdította, hogy a rend jelmondatát szem előtt tartva, Szent Domonkos lelkületét követve, minden hirdessük az örömhírt, akár alkalmas, akár nem.
A szentmise után a plébánia konferenciatermébe hívta Schauermann János plébános úr a vendégeket. A nővérek bemutatták a rend női ágát, majd vetített képekkel kísért élménybeszámolót tartottak nyári zarándokútjukról.
Ezután a templom kórusa Máté Szabolcs vezetésével adott kedves adventi hangversenyt, majd a nővérek agapéra hívták a jelenlévőket. A téli hidegben jólesett a forralt bor, tea, a süti és az évfordulóra készíttetett torta.

Szöveg: Magyar Sándorné-Fotó: Molnár Péter