Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Karácsonyi ünnepség a jánosházi Szent Imre Általános Iskolában


2aAz iskolai hagyományt megőrizve idén is az elsősök szép versei és énekei után gyújtották meg a negyedik gyertyát az adventi koszorún a jánosházi Szent Imre-iskolában.



1aAz utolsó tanítási nap délutánján, december 21-én együtt volt az iskola egész közössége, a gyerekeket elkísérték a szülők, nagyszülők is. A gyertyagyújtás után Molnár Terézia igazgatónő köszöntötte az egybegyűlteket, majd néhány kedves szóval ajánlotta figyelmünkbe a színpadra állított Pásztorok éjszakája jeleneteit.

Színről színre követhettük Jézus születésének történetét - a pásztorok szemszögéből. Volt köztük öreg és fiatal, de valamiben mindannyian egyformák voltak: az angyal üzenete után látni akarták a Messiást. Még az a pásztor is elszökött a többiek után, akire a tűz őrzését bízták! Ajándékokkal kedveskedtek neki, vittek túrót, cipót, sajtot. A hódolat után visszatérve azt látták, hogy a tűz bizony nem aludt ki, sőt, még nagyobb lánggal égett. Ki vigyázott rá? - tették fel a kérdést csodálkozva. Majd a választ is halljuk tőlük: a Messiás, aki nem hagyja el a szükséget szenvedő fiait, és segítséget nyújt, ha bizalommal fordulnak hozzá. Az öreg, bölcs pásztor - az igazság birtokában - arra kérte a többieket, szítsák fel minden évben a szeretet tüzét ezen a szent éjszakán. Úgy égjen, hogy melegéből egész évben mindenkinek jusson elég. A jeleneteket az angyalok kórusa és az énekkarosok dalai tették még meghittebbé.

10aKarácsonyi ünnepségünk végén Bodorkós Imre plébános úr Ferenc pápa szavait idézte: “Az Isten nem bonyolította üzenetét.” Ezt az üzenetet ismerték fel a királyok, a pásztorok is a kisgyermek alakjában. Ma is fel kell tennünk a kérdést: ha mi lettünk volna ott, hogyan viselkedtünk volna? A jó Isten ma sem bonyolítja a dolgokat, utat mutat, de a döntést ránk bízza. Ezekkel a gondolatokkal kívánt Imre atya az iskola nagy családjának áldott, békés karácsonyt.

Szöveg: Horváthné Kulcsár Gyöngyi- Fotó: Bödör Zsolt