Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Az év utolsó engesztelése Csehimindszenten



   Engesztelés Csehimindszenten 2016. december 29-én megtartották Csehimindszenten az esztendő utolsó engesztelő imaestjét, amelynek keretében imádkoztak a hívek Magyarország utolsó Hercegprímása, Mindszenty József bíboros mielőbbi boldoggá avatásáért valamint a magyar hazáért és a családokért.


Engesztelés CsehimindszentenA szentmise főcelebránsa Takács András újmisés, lenti káplán volt. A szentbeszédben Déri Péter esperes-plébános folytatta Mindszenty bíboros életét bemutató beszédsorozatát. Ezen alkalommal a Hercegprímás letartóztatásának előzményeiről, a sok-sok hazugságról és rágalomról beszélt, amit a kommunista hatóságok ráfogtak Mindszenty atyára. Megdöbbentő volt hallgatni, hogy milyen mélyre süllyedtek kommunisták a hazugságok kitalálásában.
  

Engesztelés Csehimindszenten Péter atya elmesélte azt a történetet is, amikor a hatóságok rákényszerítették Kodály Zoltánt, a nagy zenetudóst, hogy menjen el a Bíboros úrhoz másik két társával (Szekfű Gyulával és Cavallier Józseffel) és beszéljék rá a kommunista párt támogatására vagy az ország elhagyására. Mindszenty bíboros természetesen egyiket sem volt hajlandó teljesíteni, inkább vállalta a szenvedéseket és megpróbáltatásokat, de akkor sem adta nevét és támogatását egy gyilkos és népnyúzó rendszer hatalmának a kiépítéséhez.

Fotó és cikk: Déri Zsófia