Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

KELET 2017 Szombathely - Ahogy a szervezők látják

kelet2017Január 20-ig lehet jelentkezni a Szombathelyen február 3-5. között megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozójára. A szervezők gőzerővel készülnek, hogy minden készen álljon a résztvevők fogadására, az esemény lebonyolítására. Németh Norbert atyával, a szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium vezetőjével már készült beszélgetés a programról, amelyet itt lehet elolvasni. Most a szervezőket, a szakkollégium diákjait kérdeztük a felkészülésről, a tennivalókról, arról, hogy mit várnak a találkozótól. 

Mielőtt a felkészülésről és a szombathelyi programokról beszélnénk, térjünk ki arra, hogy néhányan közületek már vettek részt a találkozó, találkozókon. Az újdonság mellett mi volt a vonzó, az élmény számotokra ezeken az eseményeken?

Horváth Rebeka: Én tavaly voltam először a KELET-en, ami akkor Szegeden került megrendezésre. Engem már maga a város is vonzott, hiszen szép hely, de leginkább a találkozásokat szeretem az ilyen rendezvényekben. Ami még nagyon vonzóvá tette számomra a tavalyit, az Böjte Csaba előadása volt és annak is örültem, hogy Csiszér László is közreműködött a zenélésben, dicsőítésben.

Fábián Zsófia: Mindig jó érzés tapasztalni azt, hogy a mai világban van még igény ilyen programokra. Vannak még olyan emberek, akik keresik a szürke hétköznapokban is Istent, a vele töltött időt.

Szmodics Petra: A tavalyi KELET volt az első, melyen részt vettem, s bevallom, mivel az ország nyugati felében lakom elsőként a város, a helyszín fogott meg. Miután utána néztem annak, hogy mi is az a KELET, egyre inkább erősödött bennem az érzés, de jó, hogy jelentkeztem. Ezek után már csak a programot kellett megnéznem, hogy megerősítsenek fentről, ott a helyed! Óriási örömmel indultam neki a hétvégének, hisz az egyéb érdekes programok mellett Böjte Csaba előadásán is részt vehettem, amire valójában már régóta vágytam. 

Teleki Blanka: Ami a KELET-et vonzóvá teszi a számomra, az az, hogy a lelki és szabadidős-ismerkedős programok egyensúlyban vannak. Nem volt bennem semmi hiányérzet tavaly Szegeden, és hasonló hatásra törekszünk az idén is: hogy ne maradjon el a közösségi élmény és a lelki élmény se.

A találkozók lelki napok vagy inkább baráti beszélgetésekre, izgalmas előadások meghallgatására nyílik lehetőség?

Petra: Úgy érzem mindig törekszik arra a KELET, hogy színes és tartalmas legyen mindenféle tekintetben, úgyhogy én azt gondolom ezen dolgok mindegyikére lehetőség nyílik ezen a hétvégén. 

Zsófia : Erre azt kell mondanom, hogy is-is. Ha végig nézzük az eddigi találkozók programjait, láthatjuk, hogy a szervezők a sok izgalmas, értékes és érdekes előadások mellett igyekeztek mindig időt hagyni a kötetlen, szabad programokra. Ez fontos, hiszen sokszor jó érzés megosztani valakivel az élményeket egy-egy baráti beszélgetésben.

Blanka: Az izgalmas előadásokat mi garantáljuk, a baráti beszélgetésekre pedig csak a megfelelő közegek tudjuk biztosítani. Aki amennyit belead egy ilyen lelki és közösségi alkalomba, annyit kap. Ha megnyílsz mások előtt, Isten előtt, és képes vagy jelen lenni (és lehetőleg offline J) a találkozó alatt, sok lelki ajándékban részesülhetsz.

 

Idén Szombathely vállalta el a rendezést. Ki miért vállalta a feladatot és kire milyen szerep hárul?

Zsófia : Én elsősorban azért vállaltam a feladatot, mert még 2013-ban Pécsen részt vettem a HungaRió nevű találkozón, mint résztvevő, és emlékszem, hogy mennyi lelkes fiatal dolgozott ott azért, hogy én hihetetlen élményekkel térhessek haza. Ezért is vállaltam el, mert szeretnék most én tenni azért, hogy valaki ugyanilyen élményekkel térhessen haza tőlünk, Szombathelyről.

Rebeka: Elsősorban azokkal indult a szervezés, akik már vettek rész hasonló programon és a szervezésbe is belekóstoltak már korábban. A fő feladatokat ők látják el, de sok feladat hárul a szakkollégium valamennyi lakójára.

Blanka: Örömmel vállaltuk el a részfeladatainkat a KELET szervezésében. Mindannyian egy emlékezetes lelki hétvége összeállítására vállalkoztunk. Érezzük, hogy nem egyszerű munka, de „édes teher”, hiszen a szemünk előtt lebeg a végeredmény. Rám személy szerint a zenei szolgálat megszervezése hárul, és egy nagyon lelkes csoporttal készülünk a bevetésre.

Petra: Szeretek részt venni az ilyen rendezvények szervezésében és a kollégium egyéb programjaiban is bármikor szívesen segítek. Általában a dekorációért vagyok felelős és ez most sincs másként.

Rónai Lilla: A sok feladat közül a regisztrációnál és a zenei résznél fogok segíteni. A regisztráció szerintem az egyik legizgalmasabb rész, hiszen itt mindenkivel találkozhatunk, mindenki rengeteg kérdéssel fog felénk fordulni és az első benyomást itt fogják szerezni. Nagyon igyekeznünk kell, hogy minden rutinszerűen menjen és ne kelljen sokat várniuk a fiataloknak a hosszú utazás után. A zenei részért ketten vagyunk felelősek egy szakkolis lánnyal (Teleki Blankával). Az előkészületekkel már jól haladunk, már csak a neheze van hátra: a sok-sok próba és a hangtechnika beállítása. Az ember nem is gondolná, hogy mennyi előkészületet igényel egy 3 napos hétvége megszervezése és lebonyolítása.

Mit éreztek nagy kihívásnak azokon a területeken, amelyeket rátok bíztak?

Zsófia : Talán a létszám. Kb. 250 főt várunk, és szeretnénk, mint azt általában minden szervező szeretne a saját programján, hogy a dolgok gördülékenyen menjenek.

Rebeka: A regisztrációs pont a kezdő állomása a rendezvénynek. Ide érkezik be első körben mindenki. Ezt nehéz úgy koordinálni, hogy zökkenőmentes legyen és, hogy mindenkinek megfelelő tájékoztatást adjunk. Ez az egyik fő adminisztratív pillére a KELET-nek.

Beszéljünk az egyes programokról, hiszen már végleges, hogy mivel várjátok a résztvevőket.

Zsófia : Számos olyan előadót hívtunk meg, akik ismertek és tudjuk, hogy tudnak a fiatalok nyelvén beszélni, gondoljunk itt rögtön Hodász András atyára. De az előadókon kívül igyekeztünk mi is figyelni arra, hogy legyen idő a személyes találkozásokra, fakultatív programokra, kikapcsolódásra: akik regisztrációkor emellett döntöttek, lesz lehetőségük korcsolyázásra, illetve a Sárvári Gyógyfürdőbe ellátogatni. :)

Rebeka: Ami leginkább a mi feladatunk, hogy az előadásokon túl változatos fakultatív programokat kínáljunk a résztvevőknek. A szombat délutáni időtöltést már a jelentkezéskor kiválaszthatják, de péntek estére is tartogatunk mind szórakozási, mind lelki fakultatív programot. Valamint szerintem a bál az, amire nagyon készülünk, szeretnénk önfeledt szórakozási lehetőséget biztosítani minden vendégünknek. A táncot például a szakkollégium vállalkozó kedvű lakói fogják megnyitni, amire már jó ideje készülünk.

Jelentkezni a KELET honlapjának online felületén lehetséges http://kelet.egylelk.com. A KELET facebook oldalán és honlapján minden tudnivaló, részletes program, információ megtalálható (https://www.facebook.com/keletlelkes), amely megosztható.