Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ismerik Őt? - Egyházmegyénk papjai kicsit másként


Ismerik Őt? Sorozat az egyházmegye papjairólTelt ház, érdeklődő tekintetek, megható pillanatok – nagy sikerrel vette kezdetét január 30-án a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár új programja. 

Ismerik Őt? Sorozat az egyházmegye papjairólA pap is ember. Érzésekkel, élményekkel, örömökkel, bánatokkal teli. Nem csak adja, hanem szívesen fogadja a jó szót, egy kézfogást. Nem csak hallgatja, hanem meséli is a történeteket, a magáét is. Emiatt is indult a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár új sorozata: Ismerik Őt? Mármint az embert: túl a szószéken, távol a templomtól. Hogy, miként élte életét mielőtt Isten szolgájává szegődött volna. Mi a hobbija, mit csinál szívesen szabadidejében? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a sorozat, amely jó visszhangra talált a papok körében. És mint az első alkalommal kiderült az emberek körében is.

Ismerik Őt? Sorozat az egyházmegye papjairólGombos Tibor Bálint, gencsapáti plébános nyitotta a bemutatkozók sorát. Nem csak az derült ki róla, hogy kicsivel előbb született mint ahogy azt az orvosok vagy szülei várták, hanem, hogy szeretett óvodába járni, és nagyon várta öccse születését. Jó tanuló volt az iskolában, de 14 évesen ő sem tudta még eldönteni mi legyen. Bár javasolták számára a kecsegtető pincér, szakács, dísznövénykertész szakmákat, mégsem ezeket választotta.  Megható pillanatok voltak, amikor a fényképes vetítés során felidézte betegségét, az ezzel járó nehéz éveket, műtéteket és azt, hogyan vált mindez sorsfordító eseménnyé életében és jutott egyre közelebb Istenhez, mígnem kimondta: hálából, az Urat akarja szolgálni. Azóta pedig hirdette az igét Kőszegen, Egyházasrádócon, Szombathelyen, Zalaegerszegen, 2012 óra pedig Gencsapátiban.Bálint atya elmondta: a nehéz évek és pillanatok megtanították arra: ha valamit igazán, szívből, hitből kér az ember Istentől, megadja számára.

Ismerik Őt? Sorozat az egyházmegye papjairólA zene szeretetét már egésze fiatalon magába szívta, igaz akkor még a modern stílus hozta lázba. A szemináriumi évek alatt a komolyzenével is megbarátkozott. Bálint atyáról kiderült, hogy szeret utazni. Szívesen gondolt vissza a római utakra, zarándoklatokra vagy a Dél-Amerikában tett látogatására, ahová egy missziós atya meghívására jutott el.Ha ideje engedi a gencsi Szentkúton is tesz lélekemelő sétát.

És persze ha Bálint atyától van szó, nem mehetünk el szó nélkül az általa előadott Hallelujah dal mellett sem. Kiderült: Bálint atya ugyan rajong a zenéért, de kottát olvasni nem tanult meg. Első színpadi előadására még a szemináriumban került sor, majd következett egy húsvéti ráadás Jézus szerepében, amit ronggyá hallgatott cd segítségével tanult meg és még idéz fel most is. Szóval a ma már több mint 300 ezres letöltésen is túllépett dal először az unokahúga esküvőjén adta elő, meglepetésként.Azóta pedig már szinte követelik is a jegyespárok: ugye, nekünk is elénekli Bálint atya? És aki eljött a hétfői találkozóra, az újból hallhatta a dalt. 

Folytatás két hét múlva. Akkor Óra Krisztián atya lesz a vendég.