Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

KELET 2017-Második nap

KELET2017Hodász András atya előadásával folytatódott a KELET 2017 Szombathelyen, február 4-én. András atya – mi másról – a szerelemről, annak is a tartósabbik, időtálló fajtájáról és kiművelési módjáról beszélt a jelenlévőknek. Aztán jöttek a kiscsoportos beszélgetések, majd a délutáni szabadprogram. A nap az elmaradhatatlan bállal zárul. 

KELET2017A szombat reggeli imához minden KELET-es megékezett és szerencsére Hodász András atya is, aki bevallása szerint kicsit jobban rálépett a gázpedálra, csakhogy 9 órára Szombathelyre érkezzen. A téma – Időtálló szerelem – és a népes hallgatóság miatt volt is értelmes sietni, kár lett volna kihagyni az előadást. Videónkban, cikkünk végén megtekinthető (lesz) és muszáj is megnézni, mert a téma mélységét és persze az előadó humorát nem lehet pár sorban visszaadni. 

András atya sajátos előadásmódja ötvözi a humort és komolyságot, igyekszik arányt találni a szavakban, a kifejezésekben. Márpedig nem kisebb feladatot tűzött ki maga elé – pontosabban erre ösztönözték a felkérés során -, hogy segítsen a fiataloknak megérteni, mitől is lehet valóban sírig tartó két ember kapcsolata.

KELET2017András atya hamar leszögezte: férfi-nő kapcsolatban gondolkodik, nem érdemes másban. Isten is férfinak és nőnek alkotta az embert. Előadásában vázolta a párkapcsolat öt állomását, kezdve a rózsaszín ködtől az első felismerésig, hogy mégsem tökéletes a párunk, a kríziseken át az újra magunkba fordulásig és végül az elfogadásig. 

András atya emellett két pontot vázolt fel, ahol a párkapcsolatok félresiklanak. Az egyik a kommunikáció. Fontos, hogy megtanuljunk figyelni a másikra, megérteni amit mondani szeretne, nem legyőzni a felmerülő vitákban. A másik a helytelen vágyak. Nem minden vágy bűnös, hiszen a szerelmet, a szexualitást is Isten teremtette. A Sátán viszont a jó vágyakat könnyen tudja rosszá tenni. Ez napjainkban a túlzottan is hangsúlyozott testiségből ered. 

Az előadás után következtek a kiscsoportos beszélgetések, foglakozások: bibliodráma, imaösvény, rózsafüzérkészítés, beszélgetések a szerzetességről, az árral szemben úszó keresztényekről,  és a megélt időről. 

Folytatás délután a fakultatív programokkal és este a bállal.  

 

Hodász András atya előadása:

https://www.youtube.com/embed/Gz0-5gG2_lI