Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Isten és a teológia női arca - Új előadássorozat a Savaria Egyetemi Központban


Isten és a teológia női arcaÚj előadássorozat vette kezdetét a Savaria Egyetemi Központban az Egyetemi Lelkészség szervezésében. Az első előadásra március 13-án került sor. 


Isten és a teológia női arcaA Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség hatodik éve rendezi meg a nyitott előadássorozatait a Savaria Egyetemi Központban. Az ELTE szombathelyi kampuszán 2017. március 13-án tartotta az egyetemi lelkészség a 48. nyilvános előadását – mondta köszöntőjében Dr. Németh Norbert atya. Az egyetemi lelkész ebben a tavaszi szemeszterben vendégelőadókat, nőket kért fel az előadások megtartására azért, hogy az _Isten és a teológia női arca_ mottóval meghirdetett sorozatban autentikusan, női előadók
szívéből és gondolataiból szólaljon meg az a fontos téma, amire maga Ferenc pápa is utalt, amikor a női szerzetesrendek legfőbb elöljáróival találkozott 2016. május 12-én: „Szükség van a nők látásmódjára! Az egyháznak be kell vonnia a nőket a konzultációban való részvételbe, de a döntéshozatalba is, mivel szüksége van a nők szemléletére.” – idézte a pápát Norbert atya.

tornay-krisztina-petra-nover"A Biblia azt írja: kétneműnek alkotta az Isten az embert. Férfinak és nőnek. És így, ketten Isten képmásai. És ebben már benne van az a meggyőződés, hogy ez kétféleséggel jár, van egy útja a férfinek és nőnek - más-más hangsúlyokkal, adottságokkal, látásmóddal, gondolkodásmóddal" – kezdte előadását Petra nővér visszavezetve a női spiritualitás forrásait a teremtéshez.

Az előadásban elhangzott, hogy a Bibliát - valószínűleg - mind férfiak írták. A mi egyházunk hierarchiája férfiakból áll. A katolikus lelkivezetők nagy része két évezrede férfi volt. A teológusok nagy része is férfi. Sőt, számos női rendet, közösséget is férfiak alapítottak. Ám mindezek mellett/ellenére van női spiritualitás.

Isten és a teológia női arcaNagyon izgalmasan, szinte a személyre-szabottság konkrétságával hallhattuk ki a női és a férfi agy, szív működésben a különbözőségeket és az eltérő hangsúlyokat.

A következő előadás 2017. ÁPRILIS 3-ÁN, HÉTFŐN 18.00 ÓRAKOR lesz ugyancsak A SAVARIA EGYETEMI KÖZPONTBAN „C” ÉPÜLETÉNEK NAGY ELŐADÓTERMÉBEN (SZOMBATHELY, KÁROLYI GÁSPÁR TÉR 4.) _KATOLIKUS FEMINIZMUS, LÉTEZIK?_ címmel DDR. DEÁK HEDVIG PHD, DOMONKOS SZERZETESNŐ (Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, Budapest) TARTJA AZ ELŐADÁST.

Szeretettel várunk mindenkit az előadásra!

A KORÁBBI ELŐADÁSOK MEGTEKINTHETŐEK EZEN A LINKEN:

http://videotorium.hu/hu/search/any/n%C3%A9meth%20norbert

Fotó: Gaspari Gábor