Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Katolikus feminizmus, létezik? címmel rendezte meg Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség az újabb nyitott előadását


Isten és a teológia női arcaA Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség 2017. április 3-án tartotta újabb nyitott előadását.


Isten és a teológia női arcaAz egyetemi lelkész ebben a tavaszi szemeszterben vendégelőadókat, nőket kért fel az
előadások megtartására azért, hogy az _Isten és a teológia női arca_ mottóval meghirdetett sorozatban autentikusan, női előadók szívéből és gondolataiból rajzolódjon ki az a női szemléletmód, amelyre nagy szükség van az egyházi tanításban. Ezen alkalommal Dr. Deák Hedvig domonkos tartományfőnöknő, egyetemi tanár volt az est vendége. A téma már önmagában provokatív volt: _Katolikus feminizmus, létezik?

Férfi és nő különbözőek, de ez a különbözőség komplementer, egymást kiegészítő. "Az ember, egyenlő mértékben a férfi és a nő, személy: ugyanis mindketten a személyes Isten képére és hasonlatosságára teremtettek" - indította Hedvig nővér az előadását a Hittani Kongregáció levelét idézve. Az előadó világossá tette, hogy a nő elnyomása, egyenlőségének tagadása a bűn következménye, nem Istentől van.

Isten és a teológia női arcaA nemek közötti komplementer különbözőség alapján beszél az Egyház speciális női hivatásról, illetve a női géniuszról. Ezek az általános emberi, de a nőkre sajátosan jellemző tulajdonságok olyan értékek, amelyek szólnak az Egyháznak és a társadalomnak egyaránt.

 Hedvig nővér az előadását az új feminizmus gondolatával zárta idézve az Evangelium vitae-t. „Az élet javára szóló kulturális fordulatban egyedülálló, s talán meghatározó szerepe van a nők gondolkodásának és tetteinek: az ő feladatuk, hogy egy „új feminizmus” éltetői legyenek, mely a „machó” modellekhez való fordulás kísértését elkerülve el tudja ismerni és ki tudja fejezni a polgári együttélés minden megnyilvánulásában az igazi női géniuszt, s így küzd a kizsákmányolás, az erőszak és a diszkrimináció minden formájának legyőzéséért." (Evangelium vitae, 99.)

A következő előadás 2017. ÁPRILIS 24-ÉN, HÉTFŐN 18.00 ÓRAKOR lesz ugyancsak A SAVARIA EGYETEMI KÖZPONTBAN „C” ÉPÜLETÉNEK NAGY ELŐADÓTERMÉBEN (SZOMBATHELY, KÁROLYI GÁSPÁR TÉR 4.) Leányálom? Női szeszély? - nőként az egyházi szolgálatban címmel KALMÁR PETRA (teológus, hittanár, lelkipásztori munkatárs, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye) TARTJA AZ ELŐADÁST.

Szeretettel várunk mindenkit az előadásra!

A KORÁBBI ELŐADÁSOK MEGTEKINTHETŐEK EZEN A LINKEN:
_Tornay Petra nővér: Isten és a teológia női arca __c. _előadás
linkje: http://sek.videotorium.hu/hu/recordings/16027 [1]

_Deák Hedvig nővér: Katolikus feminizmus, létezik? c. _előadás
linkje: http://sek.videotorium.hu/hu/recordings/16064 [2]

További előadások linkje:

http://videotorium.hu/hu/search/any/n%C3%A9meth%20norbert [3]--