Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megszentelték az új, horvát nyelvű keresztutat Szentpéterfán


Új keresztút megáldása SzentpéterfánÁprilis 14-én megáldották Szentpéterfán az új, horvát nyelvű keresztutat. Összefogással valósult meg a nagytemplomhoz vezető kálvária. 


Új keresztút megáldása SzentpéterfánA Szentpéterfai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat a 2016-os esztendőben két nagyprojektet megvalósításába kezdett. Az első, 2017. március 19-én, a moszlavinai emlékkő felállításával már megvalósult.

Másodiknak egy kültéri, horvát nyelvű keresztút felállítását tűzték ki célul az ősi Szent Péter templom felé vezető út mentén. Hogy miért kültéri és miért éppen ott? A válasz egyszerű: a település kápolnájának falát egy gyönyörű magyar nyelvű keresztút díszíti, ezért a választás a nagytemplomra esett. Mivel Jézus utolsó és legnehezebb útja a Golgota hegyére vezetett, egyértelmű volt, hogy a nagytemplomhoz vezető domboldalon lesz a legszebb helye a stációknak. Az ötlet pozitív visszhangra talált, ezért tavaly ilyenkor elkezdődött a projekt tervezése.

Új keresztút megáldása SzentpéterfánA stációk képeinek mozaikból történő megalkotására T. Takács Tibor szombathelyi képzőművészt kérték fel, ugyanis a tervező és a kivitelező szerint is a mozaik-technika a legidőtállóbb. A művész számára is nagy kihívás volt maga a téma, szívesen vállalta a megbízatást, és határidőre, a szeptemberi szentpéterfai ünnepségsorozatig el is készült az alkotásokkal.

Az őszi kétnapos program egyik pontja a stáció képeinek bemutatása volt, amelynek során a horvát önkormányzat kérte a szentpéterfaiak segítségét a projekt további megvalósításához, ugyanis a stációk felépítményeihez nem állt elegendő forrás rendelkezésre. A támogatásra több lehetőség is adódott: családok örökbe fogadhattak egy-egy stációt, vagy pedig szabadon választott összeggel bárki hozzájárulhatott a további költségekhez. A modern technikának köszönhetően a kezdeményezés híre eljutott a tengerentúlra is, így onnan is támogatták az ötletet, nem csak erkölcsileg, hanem anyagilag is. A stációk felépítése mellett gondolni kellett az áram bevezetésére, a lámpák megvásárlása, a parkosításra, a tereprendezésre, a fenntartási költségekre, stb. Folyamatban van a támogatók névsorát tartalmazó tábla elkészítése, amely hamarosan kihelyezésre kerül. Az ősz folyamán a műalkotások védelme és állagmegóvása érdekében üveg előlapok kerülnek a képek elé. 

A keresztút tervrajzát a horvát önkormányzat elképzelései alapján Dezső György készítette, a kivitelezésre kiírt pályázatot a TAKÉP 2000 Kft. nyerte el, a villanyszerelés felelőse Papp Tamás volt, a képeket és feliratokat pedig Skrapits Ferenc ragasztotta be T. Takács Tibor útmutatásai alapján.

A stációkat április 14-én, nagypénteken szentelte meg a Szentpéterfai Római Katolikus Plébánia plébánosa, Várhelyi Tamás. Ezt követően a jelenlévő hívek horvát nyelvű keresztutat imádkoztak, amivel teljessé vált az átadó ünnepség.

Szentpéterfa ismét gazdagabb lett, büszkék lehetnek rá a település lakói, az odalátogató vendégek és valamennyi hívő, aki imádkozva végig járja a stáció állomásait.