Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Leányálom? Női szeszély? - nőként az egyházi szolgálatban címmel rendezte meg Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség újabb nyitott előadását


Isten és a teológia női arca- Kalmár Petra előadásaÁprilis 24-én tartotta a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség az újabb nyitott előadását. Ezen alkalommal Kalmár Petra teológus, hittanár, lelkipásztori munkatárs a budapesti Szent István Bazilikából volt az est vendége. A téma már önmagában is figyelemfelkeltő volt és sok érdeklődőt csalogatott az előadóterembe: Leányálom? Női szeszély? - nőként az egyházi szolgálatban.


Isten és a teológia női arca- Kalmár Petra előadásaAz előadás különös értéke a személyesség, az életbeágyazottság és a tanúságtétel volt. Kalmár Petra gyermekkora óta él és dolgozik egyházi helyeken egyháziakkal, ebből az érintettségből rajzolódott ki az előadónak az egészséges egyházképe és egyház-szeretete.

A „nőiség” témáját az örökség, a hagyomány, a nő-minta-kép és Mária, korunk asszonya témáival bontotta ki az előadó. A témát egy XVI. Benedek pápától vett idézettel indította el: „_A nők szerepe döntő fontosságú. Az Egyház nem élhetne nélkülük.”

Kalmár Petra bemutatta a diakónus és a diakonissza szolgálatok közötti lényeges különbséget, és arra is választ kaptunk az előadásban, hogy mit is jelentett a diakonisszák tevékenysége, feladata az őskeresztény időkben kiemelve, hogy a diakonissza szolgálat nem a férfi diakonátus női megfelelője.

Isten és a teológia női arca- Kalmár Petra előadásaKalmár Petra az előadását a női proegzisztencia gondolatával zárta XVI. Benedek pápát idézve: „A másokért élő, szívével látó nő életet visz a legszélsőségesebb helyzetekbe is. Mással nem helyettesíthető jelenlétével formálja Isten népének arculatát_.”

Kalmár Petra az előadása ezen a linken megtekinthető:

http://sek.videotorium.hu/hu/recordings/16246 [1]

A következő előadás 2017. MÁJUS 8-ÁN, HÉTFŐN 18.00 ÓRAKOR lesz ugyancsak A SAVARIA EGYETEMI KÖZPONTBAN „C” ÉPÜLETÉNEK NAGY ELŐADÓTERMÉBEN (SZOMBATHELY, KÁROLYI GÁSPÁR TÉR 4.) Hol vannak a nők? A Biblia világa és a teológia női arca címmel DR. HABIL. VARGA GYÖNGYI PHD, evangélikus  lelkész (Evangélikus Hittudományi Egyetem) TARTJA AZ ELŐADÁST.

Szeretettel várunk mindenkit az előadásra!

A KORÁBBI ELŐADÁSOK MEGTEKINTHETŐEK EZEN A LINKEN:

_Tornay Petra nővér: Isten és a teológia női arca c. _előadás
linkje: http://sek.videotorium.hu/hu/recordings/16027

_Deák Hedvig nővér: Katolikus feminizmus, létezik? c. _előadás
linkje: http://sek.videotorium.hu/hu/recordings/16064

_Kalmár Petra_ _Leányálom? Női szeszély? - nőként az egyházi
szolgálatban c._ előadás linkje:
http://sek.videotorium.hu/hu/recordings/16246 [1]

További előadások linkje:

http://videotorium.hu/hu/search/any/n%C3%A9meth%20norbert [2]