Szombathelyi Egyházmegye

Nagymarosi Ifjúsági Találkozó május 20-án - Program

Nagymaros2017. május 20-án újra sor kerül a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja. 

„Nagymaros” története több mint négy évtizedre nyúlik vissza, amikor Sillye Jenő és barátai a Dunakanyarban énekes-imádságos összejöveteleket szerveztek, amelyeket később a fiatalokkal foglalkozó papok, köztük Balás Béla – ma nyugalmazott kaposvári megyéspüspök – és Kerényi Lajos pártfogásukba vettek, és segítettek folyamatossá tenni a találkozók megrendezését. Az országos lelkinap sok határon túli fiatalt is vonz, különösen a közeli Felvidékről.

Ez a találkozó egészen különleges lesz: ezen a tavaszi alkalmon az alapítását tavaly ünnepelt Domonkos Rend lesz a házigazda; a téma pedig mi más, mint ami minden domonkos testvér és nővér küldetésének középpontját jelenti: az Igazság.

A találkozóra a Nagymarosi Levélben (elérhető a találkozó honlapján: http://nagymaros.katolikus.hu/en-vagyok-az-igazsag/) feltett kérdések átgondolásával, elmélyítésével is készülhetnek a fiatalok.

A szentmise főcelebránsa és szónoka Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke lesz.

A nap vázlatos felépítése

  • 9.00 – közös reggeli ima – a domonkos nővérek és a Boanergész zenekar vezetésével (plébániakert)
  • 10.00 – főelőadás – Deák Hedvig és Magyar Mirjam nővérek, majd szentségimádás a domonkos nővérek és atyák, valamint a Boanergész zenekar vezetésével (plébániakert)
  • 12.00 – fakultációk (különböző helyszíneken)
  • 13.30 – ebédszünet, idő a személyes találkozásokra
  • 15.30 – énekpróba a szentmisére
  • 16.00 – szentmise – főcelebráns: Varga Lajos püspök atya (plébániakert)
  • 18.00 – közös éneklés – Sillye Jenő és barátai (plébániakert), majd táncház a Jászok együttessel.

Milyen programok várják a fiatalokat?

Az előadás után a fiatalok különböző fakultációkon vehetnek részt.

·         Hedvig és Mirjam nővéreket a művelődési házban kérdezhetik tovább a témáról az érdeklődők.

·         A református templom biblikus műhelynek ad helyet, ahol Schnider Angelika domonkos nővér várja a fiatalokat.

·         A város felett magasodó kálvárián atyák válaszolnak a fiatalok kérdéseire.

·         A templomban a „keresők” számára tart előadást Kerényi Lajos atya.

·         A plébániakertben a domonkos nővérek tartanak műhelyfoglalkozást Vágyak, érzelmek, szabadság címmel.

·         Döntéshozás és elköteleződés, hűség egy életre és hűség a mindennapokban. Mit kell tennem itt és most, hogy szent legyek? Hogyan tudok kitartani az életdöntésemben? Hogyan tudom apróbb célokra lebontani a nagyobb célomat? Ezeket a kérdéseket járja körül az Iránytű hivatástisztázó műhely a résztvevőkkel a Szent Márton Közösségi Házban. A fakultációt vezetik: Fecske Orsolya SSS, dr. Csépányi Gábor, Petres Lúcia OP, Mézinger Gabriella SJC és Nagy Bálint SJ.

·         Az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat munkatársai szeretettel várják a személyes beszélgetésre vágyókat a Szent Márton Közösségi Ház udvarán.

·         Az altemplomban csendes szentségimádás zajlik majd.

·         Az előadás végétől a szentmise kezdetéig lehetőség van gyónásra, lelkibeszélgetésre a templom melletti füves téren.

A találkozó helyszínén egész nap több ifjúsági szervezetet, lelkiségi mozgalmat, illetve programot bemutató standok várják az érdeklődőket, mint például a Jó Pásztor nővérek, Mária Rádió, Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület, pálos nővérek, szegedi Szent Imre Kollégium, Szent Ferenc Kisnővérei, domonkos nővérek és testvérek, Életünk a Család Közhasznú Egyesület...

Gyerekmaros

A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó részeként 1989 óta működik a Gyerekmaros, a fiatalabbaknak és a gyerekeknek szóló lelkinap, amelyen közel nyolcszáz gyerek vesz részt, korosztályok szerint öt altáborban:

·         Kis altábor – óvodások és 1. osztályosok

·         Nagy I. altábor – 2-4. osztályosok

·         Nagy II. altábor – 5-6. osztályosok

·         Kamaszmaros – 7-8. osztályosok

·         Diákmaros – 9-10. osztályosok

Egy-egy altábor több kiscsoportot foglal magában, amelyekben 10–12 gyerek alkot közösséget egymással és csoportvezetőikkel. Programjainkkal (kiscsoportos foglalkozás, közös imádság, énekek és sok-sok játék) igyekszünk hozzásegíteni minden résztvevőt, hogy valóban találkozhasson Jézussal és az Ő barátaival. A lelki épüléshez az ugyancsak korosztályonként megtartott hittan járul, majd közösen veszünk részt a szentségimádáson és a szentmisén is. A Gyerekmaros helyszíne a Szob irányában 10-15 percnyi gyaloglással elérhető Duna-part.

A Gyerekmaros honlapja: www.gyerekmaros.hu