Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Folytatódott a Szombathelyi Egyházmegye mentorprogram képzése (2017. május 12-13.)


MentorprogramFolytatódott a Szombathelyi Egyházmegye mentorprogramja a 2017. május 15-ei hétvégén. Az egyházmegye mentor-jelöltjeit ezúttal Sipos Edit, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola pedagógia-kateketika tanszékének tanára várta, aki kétnapos élménypedagógia-foglalkozást tartott a résztvevőknek.


MentorprogramA mentor-jelöltek elsajátították, hogy mit jelent az élménypedagógia, milyen módszereket alkalmaz, illetve betekintést nyerhettek abba, hogyan lehet az élménypedagógia eszközeivel közvetíteni azt az üzenetet, amit egy klasszikus hittankönyv betűkkel és mondatokkal tesz meg.

Az élménypedagógiát elsősorban nem tantermi keretekre és nem tanórákra találták ki, hanem arra, hogy saját élményen, saját tapasztalaton, saját szókinccsel a gyerekek megfogalmazzák, amit tanultak, valamint elmondhassák szabadon érzéseiket, gondolataikat az adott témában. Ez a didaktikai módszer egy egészen más szemléletet, más tanári jelenlétet követel a pedagógus részéről, mint a füzethez, tankönyvhöz, tolltartóhoz kötött tanóra esetében. Az élménypedagógia segítségével új tananyagot is el lehet sajátítani, ugyanakkor alkalmas eddigi ismeretek összefoglalására, megerősítésére is.

MentorprogramA mentor-jelöltek a hétvége zárásakor egyet értettek abban, hogy egy kis bátorsággal, kreativitásukkal, saját habitusuk, stílusuk szerint jól működhet ez a módszer az általuk tanított csoportokban. Természetesen nemcsak hittanórán, hanem más tantárgyak tanítása esetén is.

A programot a RENOVABIS támogatja.

A tavaszi félév következő konzultációját 2017. június 9-én és 10-én tartják majd.

 

Szöveg: Pezenhófer Brigitta, mentorjelölt-Kép: Sipos Edit és Gaspari Gábor