Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Továbbadni a hitet - Keresztény édesanyák találkoztak Szombathelyen


Szent Mónika Közösségek TalálkozójaSzombathelyen tartották idei első találkozójukat az országban működő Szent Mónika Közösségek május 20-án. Mintegy ezren vettek részt a zarándoklaton. 


Szent Mónika Közösségek TalálkozójaMég a szervezők sem nagyon akartak hinni a szemüknek, amikor a 11 órakor kezdőd misére megtelt a Székesegyház. Az ország valamennyi részéből – pl. Kazincbarcikáról, Kalocsáról, Szekszárdról, Pécsről – is érkeztek részt vevők. A templomban található mintegy 800 széknek szinte kivétel nélkül akadt gazdája. Ez is bizonyítja, hogy szükség van az ilyen jellegű találkozókra, fogalmazta meg gondolatait Bartal Józsefné, a Szent Mónika Közösség országos világi elnöke. Spanyolországból érkezett az ima összefogás hazánkba, 25 évvel ezelőtt Róna Gábor, jezsuita atya közvetítésével. Ott az édesanyák rájöttek, hogy gyermekeik ima nélkül elvesztik hitüket. Nagyon hamar elterjedt az egész országban a mozgalom, monda Veronka. Minden évben kétszer tartanak országos találkozót. Egyet egy vidéki városban – idén Szombathelyen –, a másodikat Budapesten.

Szent Mónika Közösségek TalálkozójaSzükség van imádkozó édesanyákra, akik továbbadják a hitet, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Vereckeiné Piroska, a szekszárdi Szent Mónika Közösség vezetője. Ebben mutat példát Szent Mónika, aki rendíthetetlenül imádkozott fia, Ágoston megtéréséért. Ha látjuk is, hogy a gyermekeink nem a megfelelő úton járnak,kitartóan kell imádkoznunk, mert az ima mindig meghallgatásra talál, mondta Piroska.

Izsák Ágnes Budapestről érkezett a találkozóra. Az Árpád-házi Szent Margit Plébánián működő Szent Mónika Közösség tagja. Már 10 éve működik itt a közösség, ami az egy évtizeddel ezelőtti városmisszió eredménye. Édesanyának lenni a legnagyobb ajándék az életemben, mondta Ágnes aki kitért arra is, hogy gyermekeit Isten és az Egyház szeretetére nevelte. Mert Istent szeretni mindig kifizetődő. 

Szent Mónika Közösségek TalálkozójaMa nem könnyű édesanyának, nagymamának lenni, ezt már Kovács Tamásné, a váci  Szent Mónika Közösség vezetője mondta a martinus.hu-nak. Sok minden leköti az emberek figyelmét és nem jut idő egymásra, Istenre. De ezen mindig lehet és kell is változtatni.

A találkozó rózsafüzérimádsággal vette kezdetét 9 órakor, majd Császár István egyházmegyei kormányzó ismertette a Szombathelyi Egyházmegye történetét, mutatta be a Székesegyházat.

Szent Mónika Közösségek Találkozója11 órakor ünnepi szentmisén vettek részt a közösségek tagjai. Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyéspüspök szentbeszédében utalt rá: az édesanyák szolgálata mindig fontos és nélkülözhetetlen. Napjainkban ők azok, akik megvédhetik Európát, keresztény értékeinket. Hiszen sokan hivatkoznak az európai értékekre, de pont az ellenkezőjét értik alatta mint amelyek valóban európai, keresztény értékek, pl. házasság, család, gyermek. Az édesanyák tanúskodnak ezekről leghitelesebben, mondta a megyéspüspök.

A nap szentségimádással, tanúságtétellel zárult. A Szent Mónika Közösségek augusztus 26-án, a Mátyás-templomban találkoznak újra.