Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Arany Vitézségi Érem – Kemenespálfa – „Hősök 25”- túra - Kemenesalja

Hősök útjaNapsütéses, ám szeles májusi szombat reggel – 2017. május 20. - érkeztek túrázók Jánosházára, hogy teljesítsék a Kemenesalján a „Hősök 25” elnevezésű túrát. A „sárga jelzés”, melyen a kilométereket meg kellett tenni, szakszerű, lelkes munkával újította fel Ruborits Sándor és túratársai.

„A katonák masíroznak;

 Fényes fegyverek ragyognak,

 Véres zászlók szakadoznak,

 Apró fegyverek ropognak.”

 

/katonadal részlet/

 

Hősök útjaJánosházi vasútállomásról indulóknak Egyházashetye érintésével erdőkön, mezőkön át a Ság-hegyet megmászva kellett beérkezniük Celldömölkre a bencés kolostorhoz, ahol a túrát igazoló kitűzőt vehették át.

 Vezetett túra, mely 8 órakor indult Ferge László őrnagy indította el. S az ikervári gyermekotthon lakói is részt vettek.

 Ferge László beszédében kitért arra: "A túra teljesítése nemes dolog. Az erőfeszítéssel, Ti is átélhetitek, a bakák háborúban átélt verejtékes küzdelmét.”

Jánosháza után először Kemenespálfára gyalogolt a csapat, ahol Rosta Pál zászlós emléktábláinak átadási ünnepségén vett részt.

Rosta Pál a Nagy Háború alatt az arany vitézségi érmet is megkapta, s ma is a község temetőjében alussza örök álmát.

 Hősök útjaEmlékező beszédet mondott vitéz Fonyódi László nyugállományú főtörzszászlós, aki a hős életútját, cselekedeteit elevenítette fel. Illetve a jelenlévőknek megmutatta azon kitüntetéseket, melyeket Rosta Pál is megkapott.

 A táblákat megáldotta és a hősökért is imát mondott Böjti Balázs jánosházi káplán, illetve Rostáné Piri Magda esperesasszony. 

 

 A táblák Fülöp András ötlete alapján, adományaként készültek el, s nemcsak ezen községben, de majd remények szerint Vas megye minden olyan településén is lesznek, ahol arany vitézségi érem birtokosa született, élt, vagy éppen nyugszik.

 A túra következő állomása Egyházashetye volt, majd Berzsenyi Dániel emlékházánál tartott pihenő után, a déli harangszó hangjaira hagyták el a túra résztvevői a település határában lévő Bekenypusztát és közel két órás gyaloglás után a Ság- hegy érintésével jutottak el Celldömölkre, ahol a bencés kolostorban Gecse József Celldömölki Járási Hivatal vezetője fogadta őket.

 Hivatalvezető köszöntőjében kiemelte: Az emlékezés a mi nemzedékünk dolga! Így maradhat fenn a hősök emléke, akik méltó példaképként állhatnak a mai kor embere előtt is.

 Köszöntő után átadásra kerültek a túrát igazoló kitűzők.

 

Szöveg: Fülöp András- Fotó: Deák Szonja