Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megőrizni a lélek tisztaságát - Elsőáldozók zarándoklata Vasváron

Elsőáldozók zarándoklata VasváronA Szombathelyi Egyházmegye elsőáldozói töltöttek együtt egy felejthetetlen napot Vasváron, május 25-én. 

Elsőáldozók zarándoklata Vasváron2015-ben szervezte meg első alkalommal az elsőáldozók zarándoklatát a Szombathelyi Egyházmegye. Azoknak akik már voltak és akik a következő időszakban először járulnak szentáldozáshoz. Helyszínként Vasvárra esett a választás, ahol minden adott ahhoz, hogy tartalmas programokkal a keresztény értékrendre és az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztusra irányítsák rá a gyerekek figyelmét. Az egyházközség számára pedig nagy öröm mindig ez a nap, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Ghie Marselinus SVD plébános.  

A korábbi évekhez hasonlóan a szabadtéri színpadnál missziós atyák vidám dalaikkal várták a fiatalokat. Brenner József, az egyházmegye vértanúsorsú papja, Brenner János testvére is szólt a gyerekekhez. János atyát, mint a magyar Tarziciust állította példaképként a gyerekek elé.

Elsőáldozók zarándoklata VasváronA templomban Stift Zoltán atya rajzos előadással magyarázta Krisztus titkát a gyerekeknek és a felnőtteknek. A színházteremben Kiss László atya tanulságos bábelőadással vezette rá a gyerekeket a helyes keresztény magatartásra. Emellett az ostyasütés rejtelmeibe is beavatták a résztvevőket a helyiek. Az egyházmegye valamennyi részéből érkeztek résztvevők a lelki napra, ahol az összetartozás élményét is megtapasztalták.

És miért is fontos a szentáldozás? - tettük fel a kérdést a gyerekeknek. Mert Jézust vesszük magunkhoz és beköltözik a szívünkbe, hangzott a válasz. És így tudunk a hétköznapokban is kitartani a jóban és elkerülni a rosszat, ezt már Bokor Zoltán atya tette hozzá. 

Elsőáldozók zarándoklata VasváronA nap zárásaként szentmisére került sor, amelyet idén is a Szentkútnál tartottak. Szentbeszédében Császár István egyházmegyei kormányzó arra hívta fel a gyerekek figyelmét, hogy a léleknek is – akárcsak egy virágnak – szüksége van a folytonos ápolásra, gondozásra. Szívünket, lelkünket közelebb kell helyeznünk Jézushoz, mondta a kormányzó. Mindezt hogyan tehetjük meg? Legkönnyebben az imádság által, és persze a szentáldozás által. Ha rendszeresen jártok hittanra, imádkoztok, részt vesztek szentmisén, gyóntok és magatokhoz fogadjátok Jézust a szentáldozásban lelketek ragyogni fog továbbra is, akárcsak az elsőáldozáskor, mondta Császár István.