Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A házastársak Isten ajándékai egymásnak - Jubiláns házaspárok találkoztak Szombathelyen

Jubiláns házaspárok találkozójaJúnius 24-én újra megtelt a szombathelyi Székesegyház jubiláló házaspárokkal. Hagyomány, hogy az egyházmegye minden évben meghívja közös ünnepre az 5., 10., és további kerek évfordulójukat adott évben ünneplő házaspárokat. A Szombathelyi Egyházmegye leendő megyéspüspöke is  köszöntötte az évfordulósokat. 

Jubiláns házaspárok találkozójaÚjra eljött a várt nagy nap: mosolygó, egymás kezét szorongató, izgatott házaspárok lépték át a Székesegyház kapuját. Sokan már megtették egyszer ezt: amikor itt kötöttek házasságot. Ahogy dr. Gyuk Mihály és felesége, akik 50 évvel ezelőtt éppen itt mondták ki a boldogító igent. Seregély érsek atya – akkor még káplán – eskette őket. Számukra ezért is volt feledhetetlen ez a nap, mondták a martinus.hu-nak adott interjúban. 448 házaspár vett részt idén a találkozón. A szentmisét Székely János, kinevezett szombathelyi megyéspüspök mutatta be a híveket elkísérő papsággal. 

A szentmise kezdetén Császár István egyházmegyei kormányzó köszöntötte János püspök atyát. A jelenlévők tapssal üdvözölték az új főpásztort. 

Jubiláns házaspárok találkozójaA mai nap a köszönetről szól: egymásnak és Istennek, mondta szentbeszédében dr. Székely János.  Örülnék, ha kimondanák szavakkal, gesztusokkal, hogy mennyi mindenért hálásak egymásnak. A Biblia arra tanít minket, hogy Isten a szeretet. A világ ebből a szeretetből lett. Isten arra teremtett minket, hogy megtanuljunk szeretni, megtanuljunk az életünket odaadni. Szent Pál apostol szerint a házasság egy nagy titok. Az ő szóhasználatában Isten szeretetének, az elrejtett, emberek előtt nem mindig felismert titkát jelenti. Ami ott rejtezőik a világ mögött és ami Jézus keresztjében tárult fel. Ennek a titoknak a gyümölcse a házasság. A házaspárok szeretetében  az Isten szeretete visszhangzik. A férj és a feleség egymás számára a teremtő Isten ajándékai. Dr. Székely János szentbeszédét teljes terjedelmében hamarosan megtekinthetik a cikk végén. 

Jubiláns házaspárok találkozójaA szentbeszéd után a házaspárok megerősítették az esküvőn tett fogadalmukat, majd Székely János megáldotta a jubilánsokat. A párok egy emléklapot kaptak ajándékba az életükben oly fontos jubileum alkalmából. Az ünneplést agapé, az egyházmegyei könyvtár és a Látogatóközpont megtekintése, a székesegyházi kilátóban tett látogatás, beszélgetések zárták.

 

A találkozóról készült digitális fényképalbum megrendelhető a szombathelyi Martinus Könyvesboltban.

https://www.youtube.com/embed/cPQ0LcQabYo