Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

20. Gencsapáti-Mariazell - Hazaérkeztek a gencsi zarándokok


20. Gencsapáti-Mariazell zarándoklatKora este fél 7-re visszaérkeztek Gencsapátiba azok a zarándokok, akik 8 nappal ezelőtt indultak útnak Mariazellbe. A jubileumi huszadik zarándoklat apropóján néhányan a visszautat is gyalog tették meg. Székely János püspök atya várta és kísérte őket július 13-án.


20. Gencsapáti-Mariazell zarándoklatMegtelt a templom előtti tér Gencsapátiban kora este: mindenki a zarándokokat várta. Fél 7 körül tűnt fel a csapat. Élén a kereszt és dr. Székely János megyéspüspök, aki az utolsó métereken csatlakozott a gyaloglókhoz. Az idei volt a huszadik Gencsapáti-Mariazell zarándoklat, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Csire Imre. Még Miszori Zoltán, a település egykori plébánosa kezdeményezésére indultak útnak első alkalommal a gencsi és perenyei hívek. Azóta pedig töretlen a lelkesedés és az elköteleződés, hogy folytatni kell. 89-en indultak idén, a jubileum apropóján pedig 19-en úgy gondolták: a visszautat is gyalog teszik meg. Jó volt megtapasztalni a Gondviselést. Mindenki lelkileg feltöltődött és biztos vagyok benne, hogy hazaérve családjaink körében, egyházközségeink körében ez a zarándoklat javunkra válik. Szűzanya sokat adunk nekünk: beszélgetésekben, lelkiekben.

Stukicsné Marika mind a 20 zarándoklaton részt vett. Az elsőn testvére gyógyulásáért kérte Mária segítségét. „Az első évben megkaptam azt a kegyelmet, amiért nekem mindig el kell mennem Mariazellbe amíg bírom. Hálát adok ezért minden évben és persze imádkozni megyek barátaimért, betegtársaimért. Hálás vagyok a Szűzanyának, hogy a huszadik zarándoklaton is részt vehettem.”

20. Gencsapáti-Mariazell zarándoklatA zarándokokat Székely János áldotta meg a templom előtt. Majd a szentmisén együtt celebrált azokkal az atyákkal, akik a híveket kísérték. Szentbeszédében utalt rá: vannak utak, amiket csak a lábunkkal járhatunk végig. A zarándoknak nagy szíve van. Elindul, hogy találkozhasson az élő Istennel. Dr. Székely János szentbeszédét hamarosan megtekinthetik weboldalunkon.

A szentmise végén agapéra gyűltek össze a hívek a templom előtti téren. Azon a helyen, amelyet nemsokára Miszori Zoltán térnek hívnak majd, jelentette be Bodorkós Ferenc polgármester.