Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Maria breit deinen Mantel aus” - Mária dalokkal jelent meg a harmadik Cd lemeze a vaskeresztesi énekkarnak

Német Nemzetiségi Találkozó VaskeresztesenNémet nemzetiségi találkozónak adott otthont Vaskeresztes. A település énekkara Mária dalokat tartalmazó cd lemezt jelentetett meg. 

Német Nemzetiségi Találkozó VaskeresztesenÉvente más-más német nemzetiség által lakott helyen tartják meg az összejöveteleket a Vas és Zala megyei németek.

A 32. találkozónak Vaskeresztes adott otthont, a helyi Német Önkormányzat, az Énekkar és az Ifjúsági   Tánccsoport szervezésében. Az esemény különlegessége, hogy a helyi énekkar a 2o éves, az ifjúsági tánccsoport a 10 éves, a gyermek tánccsoport az 5 éves fennállását ünnepelte.

Német Nemzetiségi Találkozó Vaskeresztesen - Elismerő Oklevél átadásaA kulturális esemény nyitótánca, a Magyarországi Németek Himnusza után néhai Wenczl József: Karcsai csárdása volt, melyet a vaskeresztesi tánccsoportok adtak elő. Hatosné Németh Valéria, Német Önkormányzat Elnöke köszöntötte a megjelent vendégeket. Díszvendégünk volt Németországból, Brigitte Buck-Schönweitz és Johann Sirch, a Kaufbeuren Testvérvárosi Partnerkapcsolatok Egyesületének  Elnökség tagjai, akik kedves köszöntő szavakkal üdvözölték az egybegyűlteket,  külön gratuláltak a jubiláló csoportoknak, átadták kedves meghívásukat a helyi énekkar és tánccsoportnak, a következő évre Németországba. Walter Temmel Úr, Burgenland Tartomány Gyűlésének Képviselője az összetartozás fontosságáról beszélt, dr. Hende Csaba, Országgyűlési képviselőnk a hűséges falvakat emelte ki. Marton Ferenc Úr, Vas megye Közgyűlés Alelnöke ünnepi gondolataiban elmondta a szülőföld, a kultúra, a család meghatározó szerepét.  A jubiláló énekkar, a tánccsoportok a” Vas Megye Önkormányzatának Közgyűlése a kulturális élet gazdagításáért és Vaskeresztes község hírnevének öregbítéséért a jubiláló csoportok évfordulója alkalmából Elismerő Oklevelét adományozta”, melyet Marton Ferenc Alelnök Úr adta át személyesen. Körünkben szeretettel üdvözölhettük Ledényi Zsuzsát, a Magyarországi Német Ének-Zene és Tánckarok Országos Tanácsának Irodavezetőjét.  Örömmel üdvözöltük Mayrhofer Manfred Urat a Landesrat újság és a Dunamenti Svábok Világszövetségének Főszerkesztőjét és Sajtóreferensét. A jubilálóknak átnyújtotta a  Landesrat (Magyarországi Német Kórusok, Együttesek és Tánccsoportok Országos Szövetség Elnökének ) köszönő oklevelét, a több éves magyarországi – németek körében  a Vaskeresztesi  Ének és Tánccsoport a kifejtett áldozatos tevékenységéért.

Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti szószólójaRitter Imre Magyarországi Németek Parlamenti Szószólója szintén külön köszöntötte az ünnepelteket és az ünnepen részvevőket, bejelentette, hogy a következő évtől több támogatást kapnak a nemzetiségek. Gallai Gergely, Magyarországi Németek Nemzetiségpolitikai Tanácsadója, szintén részt vett a Szülőföld találkozón.  Friedl Tamás Úr, a Vas és Zala megyei Német Önkormányzatok Elnöke ünnepélyesen megnyitotta  a 32. Szülőföld Találkozót.

Lázas takarítás, dekorálás, készülődés előzte meg az ünnepet.

Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Kórus Először a 2o éves jubileumát ünneplő  Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Kórus énekelt. Első fellépésünk 1997-ben a határmegnyitásával esett egybe. A kórus helyi és német nemzetiségi népdalokat és liturgikus dalokat énekel. A zene, az éneklés szeretete, mely harmóniát ad testnek és léleknek, a szellemi szórakozás igénye - tarja össze ezt a csoportot.                                                           Sok fellépési lehetőséget kaptunk egész Dunántúlon, hogy dalkincsüket bemutathassuk. Örömmel énekeltünk Ausztriában, Németország - Kaufbeurenben. Szeretnénk dalainkkal még hosszú időn át sok embernek örömet ajándékozni.          Három CD-nk  jelent meg, egy német népdalokkal,, egy német Karácsonyi és most álmunk beteljesült, a harmadik  lemez Egyházi dalokkal. Mária dalokat német nyelven énekeljük. Az énekkar tavasszal érdemei, eredményei és teljesítménye alapján megyei kitüntetésben részesült. Zenei kíséretet Győrrfy Zsófi biztosította, aki több mint 3 éve nagy odafigyeléssel, tudással kíséri és támogatja az énekkart.

Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Ifjúsági Tánccsoport„Az évek elszaladtak, szívünkben fiatalok maradtunk, de tapasztaltabb, érettebb és bölcsebbek vagyunk. Egy nagycsaláddá alakultunk. Szeretettel gondolunk fellépéseinkre, a sok Szülőföld  találkozóra, a közös Adventi, vagy Pinkamenti Egyházi Kórustalálkozókra. Szép, felejthetetlen emlékek fűznek a Dunaszentmiklósi, Pilisvörösvári és Villányi fellépésekhez, Szarvaskendi programhoz, de említhetném a tavalyi Harkai, Kiszsidányi, Számos Szombathelyi fellépést, Savária Karneváli tapsokat, Sváb bálokat, Nemzeti Művelődési Intézet fellépéseit, számos helyi rendezvényt. 

Szeretnénk a helyi” hienz” nyelvet megtartani, szokásokat, hagyományokat tovább ápolni. Színre állítottuk a Farsangi tojásszedést, a falusi élet pillanatait: így farsangi beszélgetéseket, pünkösdi hagyományokat, a tejcsarnoki trécselést, hegyben és a kimaradhatatlan tollfosztást. Évente készülünk Jézuskavárással a templomban, szüreti felvonulást szerveztünk. Szent Márton életét németül is megörökítettük, Szombathelyen, helyben. Lukácsházán  Szent Márton nemzetközi konferencia tagjai előtt mutattuk be,  helyi templomi  borszentelésen szerepeltünk . Teljesség igénye nélkül, csak néhány kedves pillanatot elevenítettem fel,” idézve a köszöntő szavakat, megköszönve a szereplőknek ezúton  is az értékteremtő munkájukat.

Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Ifjúsági TánccsoportA Német Nemzetiségi Ifjúsági Tánccsoport 10 éves fennállását ünnepelte. Szorgalommal, kitartó munkával, sok-sok gyakorlással elismerést vívtak ki maguknak. Ez a csoport bizonyíték, mind a többi tánccsoportnál is, hogy a tanulás, munka mellett is, a jó cél érdekében, lehet ezt a szép hagyományőrző tevékenység folytatni, tovább örökíteni. Sok lehetőséget, meghívást kaptak, Vaskeresztes hírnevét tovább öregbítették. Köszönetet mondtak néhai nívódíjas koreográfusuknak, Wenczl Józsefnek, hisz nélküle nem sikerülhetett volna. Köszönet, hogy télen, nyáron 8 éven át jött Vaskeresztesre, hogy a helyi és a német nemzetiség táncait betaníthassa, tudását átadhassa ennek a csoportnak is. Koreográfiáival sikeresen léphettek színpadra. Szerepeltek Vas, Pest, Győr-Sopron, Veszprém és Baranya megyében. A tánccsoport tavasszal érdemei, eredményei és teljesítménye alapján megyei kitüntetésben részesült. Legfontosabb fellépéseik, teljesség igénye nélkül:

Svabenfest Pilisvörösvár,   Völgyhídi  Vásár Nagyrákos,   Szentmiklósi fesztivál Dunaszentmiklós, Múzeumfalu Szombathely, Harka, Villány Sváb fesztivál, Márok ifjú svábok  találkozója, Nyugat-Dunántúli Regionális Táncfesztivál, Szent Márton nemzetközi konferencia – Lukácsháza,  Körmend,  Vasi Panoráma ünnepség, Savaria Karnevál Szombathely,   Szár Landesgala   – Országos I. helyezés-szellemi vetélkedőjében,  Landsrat jubileumi ünnepsége Veszprém, Ausztria: Moschendorf, Bildein, Eisenberg, Jennersdorf,  Deutschschützen,  Németország: Kaufbeuren Tänzelfest 2014,2015, 2016,

A Gyermek Tánccsoport 5 éve utánpótlás céllal alakult, számos helyi és megyei rendezvényen felléptek, néhányan már az ifjúsági csoporttal is rendszeresen szerepeltek. A szüreti felvonulást műsorukkal, Jézuskavárás templomi szerepléseivel, helyi rendezvényeken közreműködésükkel színesebbé tették Vaskeresztes kulturális életét.

Német Nemzetiségi Találkozó VaskeresztesenA Német Önkormányzat Vaskeresztes a helyi Hagyományőrzőket az énekkarban eltöltött 20 év, a tánccsoportban eltöltött 10, 5 év áldozatos, színvonalas és lelkiismeretes munkának érdemeiért, a szép dalok, táncok meg és tovább örökítéséért, a helyi hagyományok megtartásáért, a jeles ünnepek és emlékezetes pillanatok színpadra állításáért, a közösségben vállalt fáradhatatlan, magas színvonalú munkáért oklevélben részesítette a tagokat. Az okleveleket Ritter Imre Magyarországi Németek Parlamenti Szószólója adta át örömmel.

Kórus vendégeink voltak: Királyi Kórus Szepetnek, Alsószölnök, Rábafüzes, Kőszeg, Kőszegfalva, Pornóapáti ének és tánccsoportok. A jelenlévők örömmel hallgatták a szép német népdalokat.

  Fergeteges műsort adtak a Dunaszentmiklósi, Pilisvörösvári és a Villányi tánccsoportok, hatalmas tappal köszönte meg a közönség.

 A fellépő csoportok szeretettel gratuláltak az ünneplő Vaskeresztesi  Hagyományőrzőknek.

Záró műsorszámot a Vaskeresztesi és a három vendégcsoport a Dunaszentmiklósi, Pilisvörösvári és a Villányi Német Nemzetiségi Tánccsoportok, néhai nívódíjas koreográfusuk Wenczl József emlékére táncolták, Bis bald, auf Wiedersehen c. táncát.   

A színvonalas, emlékezetes, lélekemelő szép műsor után a” Trachtenball” igazi sváb bál zenéjét a Dunaszentmiklósról érkezett Lausbuben zenekar szolgáltatta hajnalig.

Ünnepi szentmisénMásnap a helyi hagyományőrzők és a vendég tánccsoport tagja ünnepi szentmisén népviseletükben vettek rész. A búcsúi szentmisét Inzsöl Richárd Atya celebrálta, a mise szándéka a hagyományőrzőkért volt,  áldást kérve a helyi jubiláló énekkar és tánccsoport tagjaiért, szeretteiért, a vendég tánccsoport tagjaiért és családjukért. A búcsúi körmeneten kaufbeureni vendégeink is velünk örültek. Mise után a templomkertben ünnepi műsorral kedveskedtek a híveknek a vaskeresztesi, dunaszentmiklósi és a pilisvörösvári tánccsoportok.

Szöveg: Hatosné Németh Valéria, a Német Önkormányzat elnöke, az Énekkar és Tánccsoportok vezetője – Fotó: Horváth Krisztina és Unger Csilla