Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ifjúsági Imafesztivál Medjugorje-ban 2017. augusztus 01-06

kepatmeretezes-hu-dsc02272Huszonnyolcadik alkalommal rendezték meg Medjugorjéban (Bosznia-Hercegovina) a Nemzetközi Ifjúsági Fesztivált (Mladifest). A közel 70 országból érkező fiatalok tízezrei megtöltötték a szabadtéri oltár előtti teret és augusztus 1. és 6. között tanúságtételeken keresztül kerülnek kapcsolatba az isteni gondviseléssel és Mária közbenjáró szerepével.

imafesztiválSzombathelyről immár tizenharmadik alkalommal kelt útra a zarándokcsoport, hogy részt vehessen az idei imafesztiválon. Ebben az évben is – mint eddig minden évben – a zarándokcsoport lelki vezetője Haller László atya volt. Az egyházmegye több településéről jöttek el a zarándokok, mint például szentpéterfai, vasvári, szombathelyi, répcelaki, székesfehérvári zarándok testvéreinket is köszönthettük csoportunkban. Az idei zarándoklat jelmondata a következő volt: „Gazdagodjatok mind jobban a szeretetben.”

dsc-0371A szokásoknak megfelelően zarándoklatunk mindig egy nappal korábban indult. Útközben megtekintettük Tihaljinában azt a gyönyörű Szűzanya szobrot, amelyről felismerhető a Medjugorjei Szűzanya arcképe. Aznap délután már részt vettünk a rózsafüzér imádságon valamint a szentmisén. Csoportunk a hajnali órákban kelt útra, hogy a Jelenések hegyén elmélkedjen a rózsafüzér titkait ábrázoló domborművek előtt, amelyek az örvendetes, a fájdalmas és a dicsőséges titkok jeleneteit ábrázolják.

dsc-0333Az imafesztivál másnap reggel kezdődött a Jelenések hegyén, majd az ünnepélyes megnyitó az esti szentmisén volt, ahol résztvevő országok táblájával és zászlajával vonultak be a fiatalok és röviden köszöntötték a jelenlévőket. A szentbeszédet dr. fra Miljenko Šteko, Hercegovinai tartományfőnök mondta. A szentmisén minden nap több mint ötszáz pap koncelebrált és a még nagyon sokan a szentgyónásnál szolgáltak. A zenei szolgálatot huszonhárom országból összegyűlt - köztük Magyarországról - fiatalok adták prof. Damira Bunoze irányításával. Az Imafesztivál teljes ideje alatt szinkron tolmácsolással, tizennyolc nyelvre fordították le az elhangzottakat, természetesen magyar nyelven is hallhattuk az oltárnál elhangzott előadásokat, tanúságtételeket, szentbeszédeket. Minden Imafesztiválnak van egy kialakult rendje, amit az idei forráság miatt egy kissé át kellett alakítani. Reggel kilenc órakor kezdődött a reggeli imádság majd fél tíz órától a katekézis, amit a tanúságtételek követtek a déli harangszóig. Délután öt órától folytatódtak a tanúságtételek, hat órától két rózsafüzér elimádkozása, majd a Lorettói litánia éneklése következett. Minden nap hét órakor szentmise újmisés papokkal, majd a medjugorjei rózsafüzér imádkozása és ezek után a kegytárgyak megáldása következett. Minden szentmise végén velünk imádkozott két látnok is,  Ivan Dragićević és Marija Pavlović-Lunnetti A program ekkor még nem ért véget hisz a napnak zárasaként lelket építő imádkozások, elmélkedések hangzottak el akár szentségimádásban vagy gyertyás hódolatként a Megfeszített előtt, de körmenet is felejthetetlen marad mindannyiunk számára.

Az ötödik napon a délelőtti tanúságtételek között szerepelt Ernest Simoni, Albánia bíborosa. Simoni atya az egyetlen ma élő pap, aki tanúja és elszenvedője volt Enver Hodzsa kommunista rezsimje idején a kemény egyházüldözésnek. 28 évet töltött börtönben, kényszermunka táborokban. Az esti szentmisében az ő szentbeszédét hallgathattuk. Fogadják szeretettel a 88 éves bíboros szavait:

 

Kedves Fiatalok!

10 pontba szedtem össze gondolataimat, melyeket megosztanék veletek. Elmondhatom, hogy közeli kapcsolatban állok a Szentatyával, barátja lehetek, és a napokban Rómában járva tájékoztattam őt arról, hogy meghívást kaptam közétek.

Isten egész életemben csodákat művelt, mindig utasított, amikor egy új útra küldött az Ő dicsőségére és mások hasznára. Nagyon örülök az Úr ajándékának, hogy itt lehetek köztetek. Olyan érzésem van, mintha itt az angyalok jönnének a földre a nyitott mennyből, hogy itt legyenek velünk és örüljenek ennek a gyönyörű találkozásnak.

Ferenc pápa a következő szavakkal indított útnak: „Menj Medjugorjéba és hirdesd az Örömhírt!” „Köszönöm Szentatyám!” – feleltem.

 

dsc-0324Úgy gondolom, sokáig emlékezetünkben lesznek Ivan Filipović tanításának szavai - aki drog rabságából megszabadulva lett pap és jelenleg a Cenacolo közösség lelki vezetője – valamint a következő nap szent beszéde amelyet fra Franjo Dušaj atya mondott.

A pénteki szentmise után a Cenacolo közösség színházi előadását csodálhattuk, amelyben bibliai jelenetek elevenedtek meg szemeink előtt, zenével és tánccal eljátszva.

A fesztivál utolsó estéjének szentmiséje is szentségimádással zárult, amelyet a hálaadás követett, de ezzel meg nem fejeződött be az Imafesztivál, mert vasárnap reggel öt órakor volt az utolsó szentmise a Križevacon, ahová a fiatalok hajnali három órakor indultak.

Csoportunk a hálaadó szentmisét Horvátország egyik leglátogatottabb zarándok kegyhelyén végezte, a Makarska mellett található Lourdesi barlangnál.

Sokan kérdezik tőlünk és a csoport több tagjától is: nem unjátok még? Medjugorjéban nincs semmi látnivaló. Valóban nincs semmi látnivaló, nincsenek történelmi, kulturális emlékek. Nincs más csak a béke, az öröm, a kegyelem, amit csak szívvel lehet jól megtapasztalni.

Köszönjük ezt a csodálatos hetet mindenkinek, akivel hosszabb-rövidebb ideig együtt lehettünk Medjugorjéban!! Nagyon nagy élmény volt megélni az egységet a világ minden tájáról érkező, több tízezer ezer fiatallal, részt venni a miséken és a szentségimádásokon, éjszaka felmenni a Jelenések hegyére, pirkadatkor ott lenni a Križevacon együtt imádkozva sok ezer zarándokkal és mégis áhítattal, örömzenélni esténként a téren magyar barátainkkal, fürdeni a tengerben és a vízesésnél és fagylaltozni Mostarban.

Köszönjük a csodálatos tanúságtételeket: többek között Ivan Filipović atyának, aki elmondta, a börtön és a drogok után hogyan fogadta el a hívást, és lett belőle pap (annak ellenére, hogy sokáig nem tartotta méltónak magát erre), a Haitiről származó Jimmynek, aki beszélt arról, a "Mária konyhája" elnevezésű kezdeményezés hogyan változtatta meg az életét, és hogyan segített neki abban, hogy tanulhasson és zenész lehessen. Lehetetlen felsorolni, hány különleges emberrel találkoztunk: nagyon nagy élmény volt meghallgatni például Ernest Simoni albán bíborost is, aki 28 évig volt börtönben, és mégis megőrizte a hitét, majd megbocsátott annak a bírónak, aki halálra ítélte. Köszönöm a tanúságtételét annak a fiatal lánynak csoportunkból, aki a jövő évre felkínált tengerparti nyaralás helyett az Imafesztivált választja a következő évben is, pedig talán a fentiekből is kitűnik mindennap 8-9 órát vettünk részt a különböző lelki megújuláshoz vezető programokon. Köszönöm annak a karon ülő kisgyereknek a tiszta tekintetét, boldogságát aki a késő esti órákban is velünk együtt énekelt.

Köszönjük Haller László atyának a lelki vezetést, aki a következő évben mint pákai plébános vezeti zarándoklatunkat Medjugorjéba az Ifjúsági Imafesztiválra. Nem utolsósorban pedig köszönöm azoknak, akik más vallásúak, mégis gyakran eljönnek Medjugorjéba, mert nagyon erős spirituális jelenlétet éreznek itt. Azt hiszem ez is bizonyítja, hogy a körülményeinken, származásunkon, nyelvünkön, vallásunkon túl valahol mélyen mindannyian egyek vagyunk.

 

Geosits Péter

 

Fotó: https://photos.google.com/share/AF1QipPLZ3Al-znO_q-NhXsj2FDXF6JoncPu48KMenpI_9-1HP5aEhdXqOUWuh9fC3CEPw?key=V3R1YlE1cHdweWVJUEtFQUJQUFRkbDFfRjJmLTFn

és:

https://www.facebook.com/foto.djani/?hc_ref=ARQpp_E4JJe0aTaNwIcls2Q7-dZtp5DmIi3-K0pkDnJ2lsXY9DPtmQI2MEPHstZRAtM&pnref=story